Ékszerfotók minőségének feljavítása

Az ékszerkészítés, különösen pedig az ékszer eladás egyik sarkalatos pontja, hogy mennyire tudunk jó minőségű képeket készíteni az elkészült ékszerekről. Ezen egyébként ékszerkészítési verseny helyezés is könnyedén múlhat.

Egy jó fényképnek nyilván számos összetevője van, úgy mint a megfelelő kompozíció, megfelelő fényviszonyok, jó minőségű gép, stb. Viszont legtöbbünk valószínűleg nem tanult komolyabban fényképezési ismereteket, nincs drága fényképezőgépe, és lássuk be: egy panel kisszobájában viszonylag nehéz ideális fényviszonyokat teremteni, még akkor is, ha adott esetben odakint verőfényes napsütés van. És ez csak néhány összetevő abból a számtalanból, amin egy fotó minősége múlhat. Ráadásul az ékszereket - főleg a csillogósabbját - talán még egy profinak se a legkönnyebb feladat lefotózni.

Mindezek folytán a legtöbb kép, amit készítünk, valamilyen vonatkozásában hagy némi kívánnivalót maga után (kicsit sötét, kicsit homályos, kicsit furák a színek, esetleg túl nagy, túl szemcsés, stb.). No persze tisztelet a kivételnek, de én általában nem vagyok olyan szerencsés, hogy ezekhez a kivételekhez tartozhassak.

Szerencsére azonban vannak egészen jól használható képszerkesztő programok, és bízvást állíthatom, hogy tényleg érdemes egy kis időt rászánni, hogy feljavítsuk a képeinket.

Ehhez többek között az alábbi programok jöhetnek jól:


Microsoft Office Picture Manager

Jellemzően az Office részeként a legtöbb gépen megtalálható. 

Elérési útja általában: 
Start menü / Minden program / Microsoft Office / Microsoft Office eszközök / Microsoft Office Picture Manager

A legalapabb képszerkesztési funkciók már ebben is megtalálhatók (fényerő, kontraszt, színtelítettség, átméretezés, levágás, automatikus javítás, stb.). Tehát ha egy kép csak minimális korrekcióra szorul, akkor már ez a program is bőven elégségesnek bizonyulhat. Elég szépen kicsinyít egyébként, tehát ha például csak az a baj, hogy túl nagy lett a kép, akkor ezzel a programmal egy villanás alatt csinálhatunk belőle valamilyen kezelhetőbb méretet. Viszont bonyolultabb korrekciókra már nem igazán alkalmas, és rajzolni sem tudunk vele a képre (tehát például arra nem használható, hogy ráírjunk egy aláírást, elérhetőséget, rajzoljunk rá magyarázó nyilakat, stb.). Ezért kiegészítésként mindenképpen ajánlott hozzá a Paint (a legalapabb, minden gépen fellelhető rajzoló program) használata.


Paint

Nem igazán képszerkesztő, sokkal inkább egy rajzoló program (bár valószínűleg ezt már senkinek sem kell bemutatni), viszont nagyon jól kiegészíti a Microsoft Office Picture Managert. 

Elérési útja általában: 
Start menü / Minden program / Kellékek / Paint


PhotoFiltre Studio

Ez egy egészen jól használható, és nem mellesleg ingyenesen elérhető, magyar nyelvű képszerkesztő program. A Picture Managerhez képest szerkesztő eszközök egész arzenálját vonultatja fel, kezdve a különböző korrekcióktól egészen a nagyon különleges speciális hatásokig. Nagy előnye, hogy számos rajzeszközt tartalmaz, rengeteg maszk (képre, és nem a kép köré illesztett keret), képkeret, stb. van hozzá, illetve mindenféle segédeszközök a használatához és letölthető kiegészítők.

Ingyenesen letölthető innen:


PhotoScape

Magyar nyelvű verzióval rendelkező, szintén nagyon jól használható képszerkesztő program, és egyébként szintén ingyenesen elérhető. A képszerkesztés mellett még számos hasznos kiegészítő funkcióval rendelkezik. A magam részéről nagyon könnyen használhatónak találtam úgy is, hogy igazából semmilyen ezirányú előképzettséggel nem rendelkezem. A szerkesztési eszközöket illetően itt is a bőség zavara fogad, egyetlen kisebb hiányossága talán az, hogy a rajzolási eszköztára valamivel korlátozottabb, mint a PhotoFiltre Studio esetében, de ezzel azért együtt lehet élni talán.

Ingyenesen letölthető innen:

Összességében azt gondolnám, hogy érdemes ezt a négy programot beszerezni (bár az első kettő valószínűleg már mindenkinek megvan), és ha valami esetleg az egyikkel nem, vagy nem úgy sikerül, akkor majd a másikkal jó lesz. :) 

Készítettem egy kis példát is, hogy lássátok, nagyjából miről beszélek. A képszerkesztést a PhotoScape-pel végeztem, de logikájában a többi képszerkesztő is hasonlóan működik.

Mikor az alábbi medált fotóztam, elvileg fény is volt, fehér háttér is, a gépem se olyan rossz, de mégis valahogy sikerült kellőképpen elbénáznom a fotót ahhoz, hogy lényegében használhatatlan legyen. Tehát innen indulunk:


(Valójában egy ennél sokkal nagyobb változatból indultam, csak kényelmi okoból már az elején átméreteztem, mert teljesen fölösleges lett volna, hogy egy kb. 2048x1536-os képpel küzdjünk végig.)

Mivel azt biztosan tudom, hogy a háttér egy fehér filc volt, ezért első lépésben adta magát, hogy a fehérnek illene fehérnek lennie a képen is. Ezért először a fehéregyensúlyt változtattam meg. Ez kb. annyiból állt, hogy rákattintottam a "Fehéregyensúly" gombra, majd egy olyan pontra, aminek szerintem fehérnek kellene lennie. Ez egyébként egy nagyon jó korrekciós eszköz, csak az alkalmazhatóságához kell lennie valami fehérnek a képen. De persze nem kell, hogy az egész háttér fehér legyen, elég, ha például egy kis darab fehér valamit rakunk a kép egy olyan részére, amit később úgyis levágnánk, és az tökéletesen használható lesz ennél a pontnál viszonyítási alapnak. Az eredmény az alábbi képen látható.


Ez már azért nagyságrendekkel közelebb áll ahhoz, ahogy a medál valójában kinézett. De még mindig nem az igazi. A legfeltűnőbb talán az, hogy kicsit túl rózsaszín az egész kép. Ennek korrigálására a "Szín egyensúly" menüpontot választottam, és mivel ott az egyik skálának az volt a két vége, hogy Cián - Vörös, ezért arra jutottam, hogy ha egy kicsit eltolom az egyensúlyt a cián javára, az segíthet. Egész pontosan 7%-kal toltam el az arányokat. Az eredmény ez lett:


Viszont egy kicsit még itt is úgy éreztem, hogy a valóságban ennyire nem voltak élénkek a medál színei, ezért kinéztem magamnak a "Színvesztés" funkciót, és mivel itt egy skálán voltak választható értékek (őszintén szólva nem tudom, hogy milyen mértékegységben), ezért kikísérleteztem, hogy a kívánt eredményt a -3-as korrekcióval tudom elérni. Íme:


Mivel a kép alján nagyon soknak találtam az üres részt, ezért még körbe is vágtam a képet, hogy a fölösleges sallangoktól megszabadítsam.


A keretek nagyon jól használhatók, hogy kiemeljék magát a képet. Néhány példa:








Ugyan végtelen számú, az egészen egyszerűtől a végzetesen extravagánsig terjedő keret közül lehet válogatni, véleményem szerint ebben az esetben is igaz, hogy a kevesebb néha több. Ne felejtsük el, hogy a kép az ékszerünkről kell, hogy szóljon, ha viszont túlzásba visszük a keretezést, díszítést, és körbepakoljuk mindenfélével, azzal csak a figyelmet tereljük el a lényegről. Sminkelési alapszabály, hogy egyszerre nem lehet hangsúlyos a szem és a száj, mert az túl sok, és így valójában egyik se tud igazán érvényesülni. Nos, valami ilyesmit érdemes figyelembe venni az ékszerek fényképezésénél is. :)

A kereteket amúgy arra is nagyon jól fel lehet használni, hogy ha esetleg a háttér, vagy maga az ékszer nem is illeszkedik igazán a blog / weboldal színvilágába, a jól választott keret meg tudja teremteni a szükséges átkötést, és harmonikusabbá tudja tenni az oldal megjelenését (szerintem :) ).

A kísérletezést természetesen a végtelenségig lehet folytatni. Én például a fentiek után még kipróbáltam, hogy milyen lenne, ha kicsit (2 egység a megadott skálán) élesíteném a képet...


... és mi lenne, ha még egy aláírást is biggyesztenék rá...


... vagy esetleg még egy kicsit kivilágosítanám...


Természetesen nem állítom, hogy ez a maximum, amit ebből az ékszerből, vagy akár a kiinduló képből ki lehet hozni, de pusztán az volt a célom, hogy érzékeltessem, hogy már néhány apró módosítással is mennyivel kellemesebbé (és valósághűbbé) tehető egy-egy kép.

Egy szó mint száz, én mindenkit arra bátorítanék, hogy ha már készített egy csodaszép ékszert, akkor szánjon rá egy kis időt arra is, hogy a képet az ékszerhez méltó minőségűre javítsa. Higgyétek el, tényleg megéri a fáradságot! :)


Kiegészítés

Sokan ajánlottatok további nagyszerű képszerkesztő programokat, amiket ezúton is köszönök szépen! Ezek az alábbiak (a link a letöltési helyre visz):

(ingyenes, és nagyon tetszik a retusálás és derítőfény funkció :) )

(ingyenes online szerkesztő, nem kell se letölteni, se telepíteni; hihetetlen mennyiségű speciális hatás, matrica, retusálási lehetőség, bár ezek egy jó része csak premium regisztrációval érhető el)

(hasonló online képtár, mint a Picasaweb, szintén saját szerkesztővel, viszont ez a szerkesztő úgy látom, kevésbé alkalmas képek feljavítására, viszont a már elkészült fotót nagyon sok mindennel ki lehet egészíteni, ha valaki szeretné; ingyenes regisztrációt igényel)

(ez is egy elég fejlett ingyenes szerkesztő, de úgy láttam, hogy a Photobucket-hez hasonlóan inkább a kép továbbfejlesztésére van kihegyezve, nem egy rosszabb minőségű kép feljavítására; használathoz telepíteni kell)

XnView
(ha jól látom, hasonló szintű program, mint a Microsoft Office Picture Manager; ingyenes szoftver, telepíteni kell)

IrfanView

Fizetős programok:
Corel Photo-Paint X4
Adobe Photoshop


Megjegyzés: a medál Mézesmama Réka medál mintája alapján készült, amiért ezúton is ezer hála és köszönet Neki! :)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Thank you! You can also edit in Picasa, Picnik, Photobucket and Gimp, just google them! They are free.

Unknown írta...

Nagyon szépen köszönjük a tanácsokat! Kedves vagy, hogy megosztottad velünk!

Orsi írta...

Hú, köszi!!! Én az X'n'wiew-t (nagyon alap, de jó) és a Picasát használom, de a Fotofiltre- t is le fogom tölteni, mert szuper, amit alkottál vele. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet! Egy kis kiegészítés: Azért mindenképpen érdemes befektetni egy fotóállványba, mert egy "bemozdult" képen semmilyen program nem tud segíteni.

moonsafari írta...

Köszi a tippeket! Ezt a Windows-os képszerkesztőt még nem próbáltam, otthon főleg Picasaval és Irfanview-val szerkesztem a képeket, a munkahelyen ha van kieső időm, Photoshoppal szerkesztek, azzal sokkal egyszerűbb és több a lehetőség. Háttérnek én sima fehér papírlapot használok, vagy feketét, van hogy mindkettővel jól mutat az ékszer, van viszont hogy egyikkel sem - áttetsző szivárványos gyöngyöket és lilékat képtelen vagyok normálisan fényképezni. Erre nincs valami tipped? :)

Unknown írta...

Tényleg nagyon kedves vagy, hogy ezt leírtad, mert valóban nem művészet és egy szép medál még szebb lehet!!!
És tök jó , hogy könnyen letölthető progikat írtál!!!
Én corell photo paint X4 progival szoktam csinálni és tényleg nagyon hamar megtanulható!!
Köszi, és a medál amin mutattad nagyon szép!!!

bruercsi írta...

Nagyon köszönöm ezt a klassz összefoglalót, nagyon hasznos volt ez a bejegyzésed is!!! Esetleg nem szeretnél szentelni még magáról az ékszerfotózásról(kellékek, háttér) is egy bejegyzést? Olyan jól meg tudod fogalmazni a lényeget, rögtön megértem!! :)...és hát lássuk be ékszert szinte a legnehezebb fotózni (Nekem csak lila neszikkel gyűlik meg jobban a bajom, soha nem lesz lila a végeredmény, vaku ide vagy oda... )

Sue N. írta...

Nagyon szépen köszönöm Mindannyiótoknak a hozzászólásokat!!! / Thank you very much for your comments!!!

Úgy látom, ez a téma tényleg sokakat érdekel... :))) És úgy tűnik, a lila többeknél nem kedvenc, ha fotózni kell... :)

Ági,
Nekem elsőre egy matt középszürke háttér jutott eszembe az AB-s és lila gyöngyök fotózásához, de ezt az elméletemet még nem teszteltem. :) Ha megtalálom a tutit, azonnal fogok szólni!!!

Bruercsi,
De igen, azt hiszem, kicsit még boncolgatom majd ezt a témát... ;-)

Ditti írta...

Nagyon-nagyon köszönöm ezt a tartalmas összefoglalót, sokat segítettél! :)
És gratulálok a blogodhoz, nagyon jó!
További sok sikert!
Ditti