Peyote - IX. rész - Peyote golyó II. - 6mm-es golyó befoglalása

Amint ígértem, próbálok olyan mintákat találni, ami a legtöbb gyöngytípussal működik. Első körben a 6mm-es golyó begyöngyözésére vonatkozó mintát próbáltam ki többféle gyönggyel. Az alapminta azonos a korábban már említett orosz oldalon található leírással, vagyis a gyöngyök száma az egyes sorokban:

Itt jegyezném meg, hogy egy golyó körbegyöngyözésére több módszer is létezik:
  • El lehet kezdeni az egyik végén, és folyamatosan fűzni, amíg a golyó túloldalán be nem zárul a gyöngykabát
  • El lehet kezdeni a közepénél, ahol egyforma bőségű sorok vannak, és utána kétirányban fogyasztani (ez abban az esetben nem szerencsés, ha a középső résznél hagyni kell, hogy az egyébként egymás fölé kerülő gyöngyök egy kicsit elcsússzanak egymáson ahhoz, hogy körbeérjék a golyót - mint például az előző bejegyzésben az orosz minta alapján készített 8mm-es golyó esetén; ilyen esetben, ha a közepét fűzzük meg először, akkor nem fog belemenni a golyó, mivel előre nem igazán lehet kitalálni, hogy pontosan mennyit kell "ráhagyni" fűzés közben)
  • Meg lehet fűzni a két felét külön, a legszűkebb pontjától indulva, és a közepénél összedolgozni a két felet
Én egyelőre a magam részéről maradok az első verziónál, de akinek ez nem annyira kényelmes, nyugodtan próbálgassa a többit is.

Tehát az alapminta fűzési rajza így néz ki (a közbülső, azonos bőségű sorokat kihagytam, azokhoz úgysem kell különösebb magyarázat):



Mivel itt a bővítés és fogyasztás között 5 azonos bőségű sor van, ami páratlan szám, ezért a bővítés és fogyasztás nem pontosan egymás fölé fog kerülni a mintában. Ez egy kicsit nehezítheti, ha valaki esetleg mintát szeretne tervezni a golyó felületére. Ha valaki mégis próbálkozna ezzel, akkor íme egyféle mintasablon hozzá (a pirossal jelölt gyöngyök a két részben ugyanazt a sort (7. sor) jelölik, hogy könnyebb legyen a sablon második felén folytatni, amit az elsőn elkezdünk):


Illetve egy másik mintasablon (sajnos ennél egyszerűbbé nem tudom tenni a mintatervezést, de ha valakinek van ehhez valami jó ötlete, szeretettel várom):



Tehát a fenti mintát különböző gyöngyökkel megfűzve az alábbi eredményt kaptam.

Ami még fontos: a rajzokon nem jelöltem az Audrey-féle visszaöltéses technikát, de a golyókat mind azzal fűztem, és újból szeretettel ajánlom mindannyiótoknak.

11/0 toho kása / telt



11/0 toho kása / lüszteres


11/0 toho kása / ezüstközepű


11/0 toho kása / matt


11/0 miyuki kása / lüszteres


11/0 cseh kása / telt


11/0 cseh kása / ezüstközepű


Összességében a 6mm-es golyónál arra jutottam, hogy az orosz minta szerinti fűzés teljesen jó a legtöbb gyönggyel, bár kicsit más lesz az összhatás a végén. Viszont jobbat valószínűleg nehéz lenne találni ennél.

Az érdekesség kedvéért azért kreáltam egy mintát 15/0-s japán kására, és 11/0 delica + 15/0 japán kása kombinációra is.

A 15/0-s japán kásából fűzött változat táblázata:


A hozzá tartozó mintarajz:


A sablonok:


És végül maga a kész golyó:



A 11/0 delicával kombinált változat táblázata:


A hozzá tartozó mintarajz:


A sablonok:



És végül a kész golyó:


Bár a befejezésnél itt egy kicsit nagyobb lyuk marad, még egy sort már nem nagyon bírt volna el. De persze nyugodtan fejlesszétek tovább ezeket a mintákat! :)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Brilliant!!! Thank you for doing all this hard work! I love it and I'm trying it now!!

Sue N. írta...

Thank you!!! :) I really hope it is going to work for you as well! Should you find any problems with any of the above patterns, just let me know! :) Have a nice day! :)