Peyote - VIII. rész - Peyote golyó I.

Az utóbbi időben többeket foglalkoztatott az, hogy hogyan lehet fagolyókat peyote kabáttal bevonni, különösen 11/0 kásából. Úgyhogy úgy döntöttem, utánajárok a kérdésnek.

Az alábbi forrásokat találtam a témában:

http://businka-lisa.livejournal.com/44488.html
Ez egy orosz nyelvű oldal, ahol nagyon szépen bemutatja magát a technikát, hogy hogyan érdemes egy golyó begyöngyözését végezni. Van hozzá egy táblázat is a különböző golyó méretekhez. Ennek a magyar nyelvű változatát Szilu készítette, és eredetileg itt érhető el. Ez az alábbi:


A táblázat alsó része soronként tartalmazza, hogy az adott sorban hány szemet kell fűzni.

Emellett 10mm-es golyóra Audrey készített egy mintát:
http://audreygyongyei.blogspot.com/2008/12/ajndk-tlem-nektek.html

Illetve Roberta készített a 15mm-es golyóra egy leírást:
http://robertal.blogspot.com/2009/05/15-mm-fagolyo-bekasazasa.html

Első lépésben arra jutottam, hogy egyszerűen végigpróbálom a fenti mintákat, hogy lássam, mennyire működnek. Az eredmény az alábbi lett.

Először az orosz oldalon lévő mintákat próbálgattam végig, őszintén szólva vegyes eredménnyel. Szándékosan használtam egymástól elütő színű alapgolyót, gyöngyöt és fonalat, hogy jól látszódjon, mi mennyire látszik át az elkészült kabáton. Természetesen ha befestjük (például körömlakkal) a fagolyót a gyönggyel azonos színre, illetve azonos színű fonalat használunk a fűzéshez, akkor ennél lényegesen egyöntetűbb összhatást lehet elérni.

Ugyan a minták mindenhol cseh kását használnak, de én japán kásával szerettem volna ezt a kérdést megoldani, ezért a próbához toho 11/0 kását használtam.

A fűzés során alkalmaztam Audrey egyik remek trükkjét, ami arról szól, hogy a fogyasztásnál és bővítésnél visszaölt az előző sorba is, így a fogyasztás / bővítés helyén sokkal kisebb lesz a hézag a sorok között. Erről bővebben a fenti linken található leírásában olvashattok. Enélkül ilyen hézagok lehetnek a sorok között:




6mm-es golyó
Mivel 6mm-es fagolyót nem találtam, ezért ezt a mintát 6mm-es teklára fűztem meg. Egyébként a teklák kicsit gömbölydedebbek, mint a fagolyók (utóbbiak kicsit belapulnak a lyuknál). Mindamellett a végeredményt egészen használhatónak minősíteném. :) Nagyon helyes kis bogyó lett belőle szerintem.


8mm-es golyó
Ez már "rendes" fagolyóra készült. Itt a golyó hasán kicsit szűkös a kabát, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy azok a gyöngyök, amik a peyote minta szerint egymás fölé kellene, hogy kerüljenek, egymáshoz képest kicsit el vannak tolva. Ez lehetővé teszi, hogy kicsit kevesebb gyöngy is körbeérje a golyót, viszont emiatt valamivel több sorra van szükség, mint egyébként. Emiatt látszik jobban a fonal is.


10mm-es golyó


12mm-es golyó
Ez golyónak nem annyira nevezhető. Lehet, hogy cseh kásából máshogy néz ki, de japán kásából ez a minta nem annyira használható, legalábbis szerintem.


14mm-es golyó


16mm-es golyó
Ez majdnem jó, talán ha egy-két sorral kevesebb lenne a középrészen, jobban kifeszülne a golyón, és nem lenne ilyen kis csücskös. Így ebben a formájában azért nem mondanám golyónak.


18mm-es golyó


20mm-es golyó
Ez talán csak egy sorral nagyobb a kelleténél, szóval majdnem tökéletes.



Audrey 10mm-es golyó mintája
Ez egészen szép szerintem. A képen annyira nem látszik, de a befejezés egy kicsit szűkös lett, szóval lehet, hogy egy plusz sort még elbírt volna a hasánál. Mindamellett így is teljesen szépen használható minta. Oldalt se látszik ki úgy a fonal és a golyó, mint az orosz változat esetében.


Roberta 15mm-es golyó mintája
Ez szerintem lényegében tökéletes. A hasánál engedni kell picit, hogy az egymás fölé tartozó gyöngyök kicsit elcsússzanak egymáson, de nagyon szépen fedi a golyót.


Ezen a ponton úgy voltam vele, hogy akkor nincs más dolgom, mint azokat a mintákat, amik még nem tökéletesek a 11/0-s toho kásával, kicsit átalakítom, és már kész is vagyunk. Csakhogy a helyzet sajnos korántsem ilyen egyszerű. Erre akkor jöttem rá, amikor Roberta mintáját meg akartam fűzni más színben is. Változatlanul 11/0-s toho kását használtam, csak egy lüszteres AB-s változatot. Ez lett az eredmény:


A minta tökéletesen azonos, az eredmény mégis teljesen más. Alapból azt gondoltam volna, hogy azonos gyártmányú 11/0-s kásák között nem lehet olyan nagy különbség. De a jelek szerint mégis. Ezért arra jutottam, hogy kénytelen leszek a különböző típusú kásákkal végigpróbálgatni a mintákat az egyes golyóméretekre, úgyhogy ezt is fogom tenni.

Talán nincs még egy minta, ami ennyire érzékeny lenne a gyöngyméretek változására, de azért igyekszem majd olyan mintákat találni, amik a legtöbb gyönggyel működnek.

6 megjegyzés:

Gyöngy-szirom írta...

Eszméletlen milyen alapos munkát végzel, azért, hogy nekünk már ne kelljen annyit kínlódni!! Nagyon köszi! És köszi a képeket is.

Sue N. írta...

Nagyon szívesen! :)

Névtelen írta...

Drága Zsuzsa! Az általad feltett táblázatot Szilu (http://szilu1.blogspot.com/) készítette és tette fel a Gyöngybox fórumára a "Minták és tippek" topikba 2009.márciusában. (http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1158135659&order=reverse&index=11&azonosito=gyongyhaz#4357)
A táblázat felső része Businka-Lisa blogjából lett lefordítva, az alsó részét pedig Szilu készítette.

Sue N. írta...

Szia Emőke! Köszönöm szépen!!! Kiegészítettem a fentieket ennek megfelelően.
Szép Napot! Zsuzsi

Névtelen írta...

Where Can I find all this information in English, please? Thanks so much!

Sue N. írta...

I am sorry, but I didn't have the time to translate it yet... :( I will let you know as soon as I have managed to do it...