Peyote - VI. rész - Bővítés és fogyasztás középen

A peyote szalagok fogyasztását és bővítését illetően a széleken történő fogyasztást és bővítést már tárgyaltuk. Ugyanakkor ezeket a módosításokat nem csak a minta szélein, de akár bárhol, a mintán belül is el lehet végezni. Néhány dolgot azonban nem árt tudni erről.

A gyöngyök alakja nagy mértékben meghatározza, hogy mit lehet velük kezdeni és mit nem. A mintán belüli fogyasztáshoz és bővítéshez a hengeres (delica, treasure) gyöngyök szerintem nem igazán alkalmasak (bár persze ezeket is meg lehet erőszakolni), ezért én azt javaslom, hogy az ilyen típusú módosításokat inkább kásagyönggyel végezzük el.

A bővítés technikája az alábbi:




Ebben az esetben a bővítés által érintett rész az, amit a következő ábrán sötét gyöngyökkel jelöltem:


A fogyasztást pedig az alábbiak szerint végezzük:




Az érintett rész a mintán belül így néz ki:


Mindazonáltal figyelembe kell venni, hogy mivel a peyote egy olyan technika, ahol a gyöngyök elég szorosan illeszkednek egymás mellé, ezért ha elkezdünk bővíteni vagy fogyasztani, akkor nem valószínű, hogy a szalag továbbra is kifekszik egy síkban (erre legfeljebb akkor lehet némi esély, ha viszonylag lassan végezzük a változtatásokat, egy-egy gyöngynyi módosítás között jópár sort állandó szélességgel fűzve). Sokkal valószínűbb azonban, hogy a szalagunk elkezd domborodni.

Készítettem egy kis mintadarabot, ahol látszik, hogy mit értek ez alatt. A mintadarabon a zöld gyöngyök azok, amik a bővítéssel / fogyasztással érintett részen vannak, a barna gyöngyök pedig a változatlan részeket jelölik.


A mintadarab mindkét végén egymás után 2-2 gyönggyel módosítottam a szalag szélességét, az alábbiak szerint:



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyszerű, érthető, köszönöm!!

Böbe43

Sue N. írta...

Nagyon szívesen! :)