Peyote - VII. rész - Mintatervezés

A peyote olyan szempontból eléggé hálás technika, hogy nagyon könnyű saját mintákat tervezni hozzá. Akár papíron, akár valamilyen szoftveres tervező eszközzel.

Tervező sablonok használata

Az interneten számos helyről le lehet tölteni olyan mintatervező sablonokat, melyeket kinyomtatva, papíron, tollal-ceruzával-stb. lehet saját peyote mintákat tervezni. Néhány ilyen oldal:



Tervezés szoftverrel / EasyBeadPatterns

Az EasyBeadPatterns egy elég jól használható, ingyenes kis szoftver. Még telepíteni sem kell, elég letölteni, és már futtatható is.
A programot innen lehet letölteni:

Egy kis segítség a program használhatához: amennyiben mi magunk szeretnénk fejből rajzolni valamit, az az alábbiak szerint tehetjük.


Van ugyanakkor egy méltán népszerű funkció a programban, mégpedig a kép alapján történő mintatervezés. Ez úgy történik, hogy kiválasztunk egy képet, majd kiválasztjuk a "New (import image)" funkciót. Ekkor feljön egy kis ablak, ahol megadhatjuk, hogy melyik kép alapján, milyen paraméterek mentén szeretnénk a mintát megterveztetni.


Ezt követően a program elkészíti nekünk a mintát:


Őszintén szólva nekem ez az ezüst színű háttér egy kicsit sok, ezért úgy döntöttem, lecserélem valami világosabbra és egyszerűbbre: mondjuk fehérre. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy kiválasztjuk az új színt a palettából, rákattintunk a menüsoron a "Replace" gombra, majd a mintában egy olyan színű gyöngyre, amit le szeretnénk cserélni (példánkban a háttér egyik gyöngyére). És íme az eredmény:


Persze azzal is lehet játszani, hogy hány különböző színt szeretnénk a mintához felhasználni (mert hát lássuk be, 33 különböző delicát megvenni nem kis befektetés).

15 színnel így néz ki a fenti minta:


10 színnel pedig így:


Persze nyilván minél kevesebb színt használunk, annál elnagyoltabb lesz a végeredmény, illetve annál több utólagos "finomhangolásra" van szükség a minta végleges kialakításához (mert hát akárhogy is nézzük, ez az utolsó változat kicsit kukacosnak tűnik... :) ). Természetesen ilyenkor is lehet egyesével javítgatni a furának tűnő helyeken, pl. így:




Tervezés szoftverrel / BeadTool 4

A BeadTool 4 egy elég magas szintű, az előbbiekhez képest sok különböző plusz funkciót tartalmazó mintatervező szoftver. Rengeteg különböző technikához lehet vele mintát tervezni, és az elkészült mintához akár fűzési leírást, gyöngy listát is menthetünk le. Nagyon szépen lehet vele kép után tervezni is. Ráadásul kialakíthatunk saját színpalettát (pl. az otthon meglévő gyöngyök alapján), és utána azt mondhatjuk, hogy ezekből válogasson a mintatervezés során.

Hátránya, hogy fizetős, és nem is túl olcsó (50 USD). Van egy ingyenesen letölthető változata is, de ott elég sok funkció le van tiltva (a legfontosabb, hogy nem lehet lementeni vele az elkészült mintát, még PrntScrn-nel sem). De kipróbálni jó.

A próba verzió innen tölthető le:

A fizetős változat pedig itt vásárolható meg:

A galériában található képekre kattintva megjelenik a hozzájuk tartozó .pdf - ilyen leírásokat lehet a fizetős változattal előállítani.





Nincsenek megjegyzések: