KV / Hogyan válasszunk gyöngykupakot?

Kérdés

Adott méretű gyöngyhöz mekkora gyöngykupakot válasszunk?


Válasz

Elsődlegesen természetesen attól függ, milyen hatást szeretnénk elérni. Ennek, valamint a gyöngy méretének és alakjának függvényében határozhatjuk meg, hogy melyik a célnak legmegfelelőbb gyöngykupak.

A kombinációk száma természetesen végtelen, ezért nem vállalkoznék arra, hogy teljes körű leírást adjak, de talán az alábbiak némi segítséget nyújthatnak.

A gyöngykupakok méretét általában az átmérőjük nagyságában szokták megadni. Ezen felül egyes esetekben a magasságukat is megadják, mivel léteznek egészen magas gyöngykupakok is, és a magasságuk nagyban befolyásolhatja az összhatást.

Természetesen a megfelelő gyöngykupak kiválasztásához a legtökéletesebb módszer, ha belepróbáljuk a gyöngyöt a kupakba, és megnézzük, hogy tetszik-e. :) A gond akkor kezdődik, ha erre nincs lehetőségünk.

Az alábbiakban készítettem egy rajzot, amin nagyjából látszik, hogy melyik gyöngykupak mekkora.




Az alábbiakban pedig rápróbáltam őket egy 8mm-es teklára. Így néznek ki:



Látszik, hogy a 10mm-es kupak már igencsak nagy a 8mm-es teklához. 10mm-es teklán így néz ki:



A jobb oldali már olyan nagy, hogy azt nyilván 8mm-es teklára nem is lett volna értelme rápróbálni.

Összességében arra jutottam, hogy a megfelelő gyöngykupak mérete a gyöngy méretéhez képest egy +/-1mm-es tartományban mozog. Ha viszonylag vastagabb és magasabb a gyöngykupak, akkor inkább nagyobb, ha vékony és lapos, akkor inkább kisebb gyöngykupakot érdemes választani.

Hivatalos méretezése ezeknek a gyöngykupakoknak tudtommal nincs, ezért előfordulhat, hogy ami az egyik helyen 7,5mm, az a másik helyen 8mm. Viszont tapasztalataim szerint az elég ritka, hogy tökéletesen ugyanazzal a rajzolattal több különböző méretben létezzen egy gyöngykupak. Tehát ha az egyik boltban van egy 7,5mm-es, egy másikban pedig egy tökéletesen ugyanolyannak tűnő 8mm-es, akkor az szinte biztos, hogy ugyanaz.


2 megjegyzés:

Gyöngy-szirom írta...

Nagyon jó kis válogatás.
Ezért a fantasztikus munkáért, amit a blogoddal végzel mindenkiért:
http://gyongy-szirom.blogspot.com/2011/07/eletem-elso-dija.html

Mert megérdemled:-))

Sue N. írta...

Itt is köszönöm szépen!!! :))