Kezdőknek

Amikor valaki először vág neki a gyöngyfűzésnek, a kezdeti sikerélmények nagy mértékben befolyásolhatják, hogy mennyire lesz tartós a lelkesedés. Ezért ezen a ponton nagyon fontos, hogy lehetőleg minden segítséget megkapjon, aki ebbe belevág. Ehhez szeretnék az alábbiakkal hozzájárulni.

Igyekeszem a lehető legtöbb, kezdéshez szükséges területet érinteni, illetve ha valaki úgy érzi, hogy nem kapott választ valamelyik kérdésére, akkor megjegyzésben jelezze ezt nyugodtan, és megígérem, hogy a lehető leghamarabb kiegészítem az itt olvasottakat a szükséges válaszokkal.

Az első, és kezdő gyöngyösök által talán leggyakrabban feltett kérdés:

Hogy kezdjek neki?

Első lépésként én azt javaslom, hogy nézzünk szét a lehető legtöbb gyöngyös blogon és weboldalon. Ehhez jó kiindulási pontok lehetnek az alábbiak:

GyönGYIKék / Hazai művészek listája (a blog oldalakon jellemző, hogy szerepel a blog szerzője által rendszeresen olvasott blogok listája is, így nagyon könnyen rengeteg blogot lehet találni)

Erre azért van szükség, mert rengeteg stílus, technika, stb. létezik a gyöngyfűzésen belül, és többé-kevésbé mindegyik ágazaton belül lehet olyan mintát találni, amivel kezdők is próbálkozhatnak. (Korábban egyébként ha bárki kérdezte, a peyote technikát ajánlottam, mint leginkább kezdőknek valót, de aztán kicsit jobban átgondoltam a dolgot, és arra jutottam, hogy valójában az alap technikák közül talán egyik sem olyan nagyon bonyolult, hogy kezdők ne próbálkozhatnának vele.)

Miután jópár helyen szétnéztünk, próbáljunk meg találni néhány olyan technikát / stílust, ami leginkább tetszik, és amilyen ékszert a legszívesebben készítenénk.

Ha ez is megvan, utána jön az, hogy keresünk hozzá néhány mintát. Mivel rengeteg ingyenesen elérhető, nagyon szép minta van, ezért első körben én ezek közül válogatnék (a fizetős mintákkal én várnék legalább addig, amíg kiderül, hogy valóban tetszik-e a gyöngyös élet, vagy csak egy hirtelen fellángolás volt - mert hát lássuk be, ilyen is lehet). De természetesen ha valakinek egy fizetős minta nőtt nagyon a szívéhez, akkor semmiképp sem szeretném lebeszélni róla.

Ingyenes mintákat találtok itt nálam is, továbbá a fent említett gyűjteményekben, a művészek valamint a külföldi újságok oldalain is (pl. Bead and Button, Beading Daily), illetve szép számmal vannak külföldi gyűjtemények is, de ezek jó része szintén be van linkelve a magyar gyűjteményekbe. :)

Előfordulhat, hogy egy-egy minta már épít arra, hogy az ékszer készítője az alapvető technikákat (peyote, herringbone, stb. - ld. később) ismeri. Ebben az esetben érdemes kicsit utána nézni, hogy az aktuális mintához szükséges alaptechnika pontosan hogy is működik - máskülönben elég küzdelmes lehet a minta követése.

Az alaptechnikákat illetően néhány bejegyzés már itt a GyönGYIKék-en is megtalálható, továbbá a már fent is említett oldalak szintén nagyon hasznosak ezen a téren.

Következő lépésben jöhet az alapanyag beszerzés. Mivel a legtöbb minta esetében a gyöngyök mérete és alakja egyaránt nagyon fontos ahhoz, hogy a kívánt végeredményt kapjuk, ezért én azt javaslom, hogy eleinte még semmiképp ne térjük el a minta készítője által javasolt anyagoktól. Tehát ha a mintában az áll, hogy japán kása, akkor az japán kása, és nem cseh vagy kínai (és persze vica versa). Vagy ha azt mondja, hogy 4mm-es csiszolt, akkor az 4mm-es csiszolt, és nem 4mm-es swarovski, és nem is 3 mm-es csiszolt. A "majdnem ugyanolyan" itt sajnos nem elég!

Bonyolultabb színösszeállítású minták esetén még a szín változtatását se javaslom kezdetben, mert egy-egy kisebb módosítás is drasztikusan megváltoztathatja az összhatást, és ha ezen a téren (mármint a színtervezésben) nem vagyunk járatosak, akkor hiába volt szép a minta, és hiába fűztük meg nagyon szépen és pontosan, előfordulhat, hogy mégsem fog tetszeni a végeredmény. Ezért pedig nagy kár lenne...

A beszerzéshez némi segítséget jelenthet a boltlistám, amit itt találtok. Továbbá a legtöbb bolt rendelkezik webshop-pal, illetve vannak kizárólag házhozszállítással foglalkozó (tehát fizikailag üzlethelyiséggel nem rendelkező) webáruházak is. Mielőtt bárhonnan is beszereznénk vagy rendelnénk bármit, érdemes azért kicsit szétnézni, mert egyes alapanyagok / eszközök esetében elég nagy lehet az árbeli eltérés.

A vásárlásnál érdemes figyelembe venni az alábbi két egyszerű szempontot:
 1. Mindig pontosan írjuk össze, hogy miből, és főleg hogy mennyit kell vennünk. Ha a minta szerint kell 20 db swarovski gyöngy, akkor ne vegyünk belőle 100 db-ot "majd jó lesz" alapon, ha csak nem vagyunk biztosak benne, hogy még nagyon sok mindent fogunk fűzni. Mert szinte biztos, hogy a következő kiválasztott mintához más méretű / alakú / színű swarovski fog kelleni...Persze annyiban azért meg van kötve a kezünk, hogy a legtöbb gyöngy esetében van egy "kiszerelési mennyiség", ami alatt nem lehet kapni (pl. elég nehéz lenne 1g kásagyöngyöt beszerezni).

 2. A bevásárlólista összeállításánál ne feledkezzünk meg a kiegészítő anyagokról / eszközökről sem (kapcsok, fűzőszálak, karikák, fogók, stb.)! Előfordulhat, hogy ez a lista hosszabb lesz, mint a gyöngyöké, és nagyon kellemetlen tud lenni, ha utólag derül ki, hogy néhány apróság még hiányzik, és esetleg ezért nem tudjuk befejezni az ékszert.
Ha megvan a minta, úgy gondoljuk, hogy sikerült értelmeznünk is, illetve sikerült minden hozzávalót beszereznünk, akkor belevághatunk.

Mindazonáltal előfordulhat, hogy ami papíron és fejben még annyira érthetőnek tűnt, megvalósítás közben mégsem akar összeállni. Ilyen esetben több dolgot is tehetünk.
 1. Több olyan fórum is van, ahol a gyöngyös társadalom apraja-nagyja értekezni szokott a különböző problémákról, újdonságokról, stb. Íme néhány a legforgalmasabbak közül:

  Nők Lapja Cafe / Gyöngyfűzés
  Index.hu / Gyöngyfűzés
  Canadahun / Gyöngyfűzés

  Azok, akik ezeket a fórumokon beszélgetnek, általában maximálisan segítőkészek, és szívesen válaszolnak a felvetett problémákra. Sok közülük rendkívül tapasztalt és nagyon értékes tanácsokat lehet kapni tőlük.

 2. Írhatunk a minta készítőjének, és kérhetjük a segítségét. Szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy ne kapnánk segítséget. Ettől akkor sem kell megijedni, ha a minta készítője esetleg külföldi. A külföldi gyöngyös lányok is nagyon kedvesek és segítőkészek.

 3. Írhattok nekem is, és ígérem, hogy meg fogok próbálni segíteni.

A fentieken túl azonban azt hiszem, néhány dolgot még nem árt tudni (például ahhoz, hogy értelmezni tudjuk a mintákat). Elsősorban olyan dolgokra gondolok, mint az alapvető technikák, gyöngy típusok, kiegészítő anyagok, segédeszközök, ilyesmi. Az alábbiakban megpróbálok ezekről egy rövid áttekintést adni, a teljesség igénye nélkül, de azért remélem, hogy a nagyját sikerül lefednem.


Leggyakokribb technikák

Elöljáróban csak annyit, hogy az alábbi technikák mindegyike nyilván sokkal változatosabb, mint amit ebben az összefoglalóban írok róluk, rengeteg altípussal rendelkeznek, számtalan díszítési és egyéb megoldás kapcsolódik hozzájuk, de most csak annyi a lényeg, hogy ha találkoztok egyik-másik fogalommal, akkor nagyjából el tudjátok helyezni, hogy miről van szó.

Mivel ezek tényleg eléggé alapvető technikák, ezért rengeteg leírás van róluk neten, így ha arra kerül a sor, hogy valamelyiket szeretnétek elsajátítani, bőven lesz forrás hozzá. A fenti két linkgyűjteményben is rengeteg hasznos link szerepel mindegyikről.
 • Peyote (erről elég sok anyag van itt a GyönGYIKék-en is)

 • Herringbone (teljes nevén Ndebele Herringbone, ami azért fontos, mert néhány külföldi odal csak Ndebele néven emlegeti, ezért jó tudni, hogy az is ugyanez a technika)

 • RAW (a Right Angle Wave rövidítése)

 • Gyöngyszövés
 
 • Brick Stitch (a nevét onnan kapta, hogy a gyöngyök úgy állnak, mint a téglák a falban)

 • Square Stitch

 • Ladder Stitch

 • Netting (hálófűzés)

 • Különböző spirálok (cellini, dutch, african helix, stb.) 
 • Gyöngyhímzés, vagy gyöngyvarrás (itt a gyöngyöket nem elsődlegesen egymáshoz, hanem valamilyen alaphoz (filc, bőr, stb.) varrjuk hozzá, lényegében ráhímezzük őket egy alapra)
 • Gyöngyhorgolás (erről is viszonylag sok leírás található itt a GyönGYIKék-en)
 • Gyöngykötés (a horgoláshoz hasonlóan ez is az alapvető kötés technikákat használja, csak közben gyöngyök is vannak a fonalra előre felfűzve, amiket lényegében belekötünk a mintába)
 • Sujtászsinóros technika (ennek alapja, hogy a gyöngyök közé sujtászsinórt varrunk, ami nagyon szépen kiemeli a gyöngyöket, ráadásul elég szabad vonalvezetést tesz lehetővé)
(Ez utóbbiakat azért nem rajzoltam le, mert túl összetettek ahhoz, hogy egy-egy ábrán megfelelően lehetne szemléltetni őket, de akit érdekel, az rengeteg infót találhat róluk neten. Ez alól talán csak a gyöngykötés és a sujtászsinóros technika képez kivételt - ezek még kevésbé elterjedtek, de azért ne lehetetlen rájuk találni. Pl. a sujtászsinóros technikáról egy nagyszerű leírás található az itteni minta adatbázisban is, a technikák között, Océanie neve alatt.)


Leggyakoribb gyöngytípusok:

Kásagyöngy (kínai, cseh, japán) 
Ezekről elég bőven írtam a linken található bejegyzésben, úgyhogy itt most részletesen nem térnék ki rájuk. 
Delica / Treasure  
Ezek japán gyártmányú gyöngyök, amiknek a különös ismertetőjegye, hogy az oldaluk teljesen egyenes, ezért nagyjából úgy néznek ki, mint egy nagyon rövid csövecske. A furatuk elég nagy, ezért sokszor át lehet fűzni rajtuk akár vastagabb tűvel és fűzőszállal is. Bizonyos technikáknál ezek a tulajdonságok nagyon jól jöhetnek (a fenti mintarajzokon sem véletlen, hogy egyes technikáknál a rajzon szabályos henger alakú gyöngyök szerepelnek - ezek a delica típusú gyöngyök -, míg másokon inkább kerekded gyöngyök - ez utóbbiak a kásagyöngyök).  A méretezésük ugyanazt a számozást használja, mint a kásagyöngyöké. Hatalmas színválasztékuk van, és manapság már elég sok helyen kaphatók.


Szalmagyöngy
Vékony, hosszú, cső alakú gyöngyök. Jellemzően 3, 6 és 9 mm-es hosszúságban kaphatók, de persze vannak belőlük extrémebb méretek is. Az alábbi képen a 3 mm-es változat látható. Fontos tudni róluk, hogy mivel a legtöbbjük ún. "tört szalma", ezért a széleik elég élesek tudnak lenni. Persze nem annyira, hogy az ember kezét elvágja, csak sok fűzőszál (különösen a cérnák, fonalak) nem viselik ezt jól hosszú távon, ezért érdemes inkább damilra fűzni őket. A japán gyártmányú szalmagyöngyöknek valamivel kevésbé éles széle, illetve léteznek ún. "olvasztott végű" szalmagyöngyök is, ezeknek pedig teljesen le van kerekítve a vége - ugyanakkor egészen más összhatást lehet velük elérni, és a választék is jóval kisebb ezekből.


Tekla
Szabályos gömb alakú üveg (ritkán, távolkeleti változatban műanyag) gyöngyök, a 2,0-2,5 mm-es átmérőtől az egészen nagy (kb. 14 mm-es) méretig kaphatók.Csiszolt
Általában cseh gyártmányú, soklaposan csiszolt üveggyöngyök. Ezek is elég széles méretskálán kaphatók, leggyakrabban a 3, 4, esetleg 6 mm-eseket használjuk belőlük.

 
Bicone vagy kúpos gyöngy
Mindkét végén kúposra csiszolt üveggyöngyök. Swarovski és cseh változatban egyaránt kaphatók, ezekből is a leggyakrabban használt méretek a 3, 4 és 6 mm-esek.


Rivoli
Kör alakú, alul és felül csúcsosra csiszolt kristály. Gyöngynek igazából nem nevezném, mert nincs kifúrva. Fém foglalattal, vagy gyöngyöből készült befoglalással szokták rögzíteni. Leggyakrabban talán a 8 és 14 mm-eseket használjuk, de természetesen vannak köztes, illetve kisebb / nagyobb méretek is.

Eleje:Hátulja:


Kaboson
Jellemzően nagyobb méretű, furat nélküli kövek, melyek egyik oldala domború, a másik viszont teljesen lapos. Leggyakrabban befoglalással, gyöngyhímzéssel szokás rögzíteni. Drop / csepp
Amint a neve is mutatja, leginkább egy kövér vízcseppre hasonlító gyöngyök. Általában a japán gyártók kínálatában lelhető fel. (Jelenleg sajnos nem tudok róla saját képet mutatni, de itt van róluk például egy szép nagy kép.)

Magatama
A drophoz hasonló japán gyöngyök, csak kevésbé duci alkatúak.Triangle
Amint a nevük is mutatja, háromszög keresztmetszetű japán gyöngyök. A méretezésük a kásagyöngyöknél alkalmazott számozás szerint történik. A legtöbb helyen még sajnos nem túl széles belőlük a kínálat, de szerencsére ez folyamatosan bővül.Kocka gyöngy
Szabályos kocka alakú japán gyöngyök. Méretezésük az élhosszúságuk alapján történik. Általában 1,8 mm-es, 3 mm-es és 4 mm-es változatban kaphatók.


Hex cut
Hatszög keresztmetszetű japán gyöngyök. Méretezésük szintén a kásagyöngyöknél használt rendszerben történik.


Édesvízi tenyésztett gyöngy
Szabálytalan alakú édesvízi gyöngyök. Hivatalos méretezésről én nem tudok, de persze lehet, hogy létezik ilyen. Amennyire láttam, általában annyi, hogy mm-ben megadják a hozzávetőleges méretét. De ez alapján már végül is nagyjából el lehet dönteni, hogy jó-e a méret vagy sem.


Ásványgyöngyök
Ásványokból, féldrágakövetkből készült gyöngyök. Alakjukat tekintve elég változatos a paletta. Az alábbi képen ásványgyöngy teklák és lencsék láthatók.


A fentieken túl természetesen még számtalan gyöngy típus létezik, de azokat inkább díszítésre, kiemelésre használjuk

Leggyakoribb segédanyagok

Amire fűzünk (fűzőcérna, damil, stb.)

A minta jellege, valamint a használt gyöngyök mérete és típusa általában már elég jól behatárolja, hogy milyen anyagra kell fűznünk.

Fűzőcérna
Elviekben bármilyen cérnára lehet fűzni, de gyöngyfűző cérnaként leginkább a bőrvarró cérnákat szokták emlegetni, mivel az elég erős. Ha ez túl vastag, akkor még a patchwork-nél használt tűzőcérnák is nagyon jól használhatók (ezek közül sok viaszolt felületű, így nagyon könnyen átcsúszik a gyöngyön, és így sokkal könnyebb dolgozni vele; átlag cérnákhoz lehet kapni külön viaszt, hogy ugyanezt a hatást elérjük). Mivel ez egy viszonylag sérülékeny anyag, ezért olyan mintáknál, ahol nagy igénybevételnek van kitéve, vagy sérülés érheti (pl. szalmagyöngyök miatt) nem ajánlott. Emellett a cérnáknak alig van tartása, ezért az elkészült darab viszonylag lágy esésű lesz, hacsak a gyöngyök nem tartják nagyon feszesen.

Damil
Teljes nevükön valójában ezek monofil horgászzsinórok. Ebből adódóan a legjobb minőségben és áron horgászboltokban lehet beszerezni őket. A megfelelő vastagságú damil kiválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy ezeket is tűvel szoktuk használni, de minél vastagabb a damil, annál nehezebb olyan tűt találni, amibe bele is megy, és még a gyöngyön is átfér. Emellett a vékonyabb damilok jóval lágyabbak, míg a vastagabbaknak már akár nagyon merev tartása is lehet. Egyes minták esetében ez szükséges, másoknál viszont teljesen eldeformálhatja a kész darabot (amennyiben egy mintaleírás nem tartalmazza, hogy az adott ékszer milyen damilra lett fűzve, érdemes inkább rákérdezni a szerzőnél). Amit még a damilokról érdemes tudni, hogy nagyon könnyen gubancolódnak, és utána maguktól már nem is nyerik vissza az eredeti alakjukat - tehát ha véletlenül kötöttünk rá egy csomót, amit nem akartunk, még ha sikerül is kibontani, a damil annyira megtörik, hogy még mindig majdnem úgy fog állni, mintha össze lenne csomózva. Erre a hő lehet a segítség: a magam részéről egy jó meleg lámpabúrán szoktam végighúzogatni párszor a megtört szálat, és ez egész jól ki szokta egyenesíteni újra.

Gumidamil
Közepes vastagságú, rugalmas fűzőszál. Valójában szerintem nem sok köze van a damilhoz, viszont ez is nagyjából átlátszó, ezért kapta gondolom a nevét. Általában akkor használjuk, ha egy nagyobb gyöngyökből vagy köztesekből álló gyöngysorból szeretnénk karkötőt készíteni úgy, hogy ne kelljen kapcsot használni. Hátránya, hogy egynél többször elég nehéz átfűzni, főleg a kisebb furatú gyöngyökön, mivel az aktuális szál nagyon tapad a gyöngyön már átmenő korábbi szálhoz. És mivel alapból se túl vékony, ezért tényleg inkább a nagyobb gyöngyök és köztesek esetén lehet jó választás.

Fireline
Erről van az oldalon egy külön bejegyzés, ezért részletesen itt nem foglalkoznék vele. Röviden csak annyit, hogy a damil alternatíváját jelenti, csak sokkal-sokkal könnyebb dolgozni vele (bár az is tény, hogy ennek azért ára is van).

Sodrony
Több vékony fémszálból sodort huzal. Akár önmagában is használható, lánc helyett, de fűzhetünk rá gyöngyöket, kristályokat, stb. egy sorban, hogy ne legyen olyan "csupasz". Ezt csomózni, hajtogatni nem lehet (illetve hajtani lehet, csak nem érdemes, mert utána képtelenség újra kiegyenesíteni - legalábbi tapasztalataim szerint). Legtöbbször úgy dolgozzuk el a végét, hogy visszahajtjuk egy hurokká és stopperrel rögzítjük a hurkot. Ehhez a hurokhoz rögzítjük a kapcsot.

Fűződrót
Vékony drót, ami nagyon halékony és átfér akár többször is a gyöngyökön. Olyan esetben használjuk, ahol az elkészült darab alakját nem a gyöngyök határozzák meg, hanem az, hogy a drót, amire fűztük őket, hogyan van meghajlítva. Leggyakrabban virágok, állatkák fűzéséhez használjuk.

Memóriadrót
Rendkívül erősen alaktartó drót, amit ha hosszában széthúzunk, olyan mint egy nagy rugó. Nagyon könnyű ékszert készíteni a segítségével: pl. egy karkötőhöz való memóriadrót segítségével karkötőt készíteni annyi, hogy egyszerűen be kell hajlítani a végét, majd felfűzni tetszőleges mennyiségű / színű / alakú gyöngyöt, a másik végé is behajlítani, és már kész is vagyunk (természetesen ennél jóval körmönfontabb megoldásokhoz is használható, de a legalapvetőbb felhasználása ez). Ami gondot jelenthet, az az "egyszerűen be kell hajlítani" című rész, mivel - mint említettem - nagyon erősen alaktartó drótról van szó, és ehhez akkor is ragaszkodik, ha mi azért szeretnénk valahol meghajlítani. De a nyers erő meg szokta azért győzni, csak valami masszívabb fogó kell hozzá.


Kapcsok, végzárók

Ebből rengeteg féle van, ezért most nem írnék mindegyikről részletes definíciót. Legyen elég annyi, hogy bármilyen ékszert is készítsünk, mindig gondolni kell arra, hogy valahogy azt majd zárni is kell, tehát valamilyen kapocs a legtöbb esetben kelleni fog.

 T-kapcsok


Delfinkapcsok


Csőkapcsok


Mágneskapcsok


Többszálas kapcsok


Egyéb kapcsok
Stopperek

Ezek kis fémhengerek, amiket arra használunk, hogy rögzítési pontokat hozzunk létre velük damilon vagy dróton. A stoppert ráfűzzük a szálra, odahúzzuk, ahol rögzíteni szeretnénk valamit, majd egy fogóval összelapítjuk (létezik speciális stopper fogó is, de sima laposfogóval is össze lehet lapítani). Ettől kezdve már nem tud csúszkálni a szálon, és azt is megállítja, amit ezután ráfűzünk. Ezért hívják stoppernek.
A kép jobb oldalán szereplő nagyobb bogyók az ún. stopper rejtők. Mivel az összelapított stopperek nem túl esztétikusak, ezért ma már kapni lehet stopper rejtőket, amiket az összenyomott stopper fölé helyezünk, majd egy fogóval összezárjuk őket. Egy rövid ideje már lehet kapni olyan fogót is, ami elvileg a stoppert is szabályos gömb alakúra préseli, de ezt még nem próbáltam, ezért erről még nem tudok nyilatkozni.

Gyöngykupakok

Ezek pontosan azok, amit a nevük is jelent. Kis "sapkák", amiket a gyöngyök elé és mögé fűzünk, ezáltal ha egy láncra egy önmagában álló gyöngyöt fűzünk, akkor az nem lesz olyan "csupasz". A jobb, alsó sarokban szereplő, hosszúkásabb változatokat én személy szerint horgolt láncok lezárására szoktam használni.


Kapcsolódó írás: KV / Hogyan válasszunk gyöngykupakot?


Köztesek

Nagyon változatos alakú és méretű fém gyöngyök és egyéb alakzatok, amiket arra szoktunk használni, hogy kiemeljünk valamit, változatosabbá tegyünk egy mintát.Láncok, lánchosszabbítók
Szerelőpálcák, szerelőkarikák

A szerelőpálcákat általában arra használjuk, hogy rövid gyöngysorokat rögzítsünk vele egy teljesen merev, egyenes vonalban. Ugyanakkor arra is használhatjuk őket, hogy különböző záródáshoz szükséges elemeket hajtogassunk belőlük.A szerelőkarikákat legtöbbször a kapcsok rögzítéséhez használjuk. Érdekességképpen: a szerelőkarikákra épül az ún. chain maille drótékszerkészítési technika is.Fülbevaló és gyűrű alapok
Zsuzsuk

Mai divatos kifejezéssel ezek az ún. "charm"-ok. Kis lógicsák, amiket a kapocs környékére szoktak rögzíteni, elsősorban karkötőknél. Erről most nem tudok képet mutatni, de szerintem mindenki tudja, hogy miről van szó.

Az alábbiakban mutatok néhány példát a fentiek használatára:

Az alábbi karkötő memóriadrótra fűzött toho mix gyöngycsomagból készült.

 Az alábbi fülbevalóknál  fülbevaló alapokat, távtartókat és szerelőpálcákat használtam.

Az alábbi karkötőnél stopperekkel rögzítettem sodronyra a gyöngyöket.

Az alábbi karkötő végeire gyöngykupakot húztam, karikával T-kapcsot rögzítettem rá, és egy karikával meg egy delfinkapoccsal rögzítettem a tüskés golyót a kapocshoz (ez utóbbi egy nagyra nőtt zsuzsunak is felfogható :) )

Az alábbi láncot sodronyra fűztem, a mintát köztesek, és gyöngykupakok közé fogott üveggyöngyök alkotják. A medált egy szerelőkarika rögzíti a lánchoz.


Leggyakoribb eszközök

Gyöngyfűző tű

A legtöbb esetben (cérna, damil és fireline esetén) a fűzéshez tűt használunk. Nagyobb méretű gyöngyök esetében ez akár egy sima varrótű is lehet, de kisebb gyöngyöknél az nem működik, mert általában a varrótűknek vastagabb a foka, mint maga a tű. A gyöngyfűzőtűk specialitása az, hogy amellett, hogy elég vékonyak, a fokuk is sok esetben csak olyan vastag, mint maga a tű. Többféle tű létezik, speciális célokra is, mint pl. az óriáslyukú tű (vastagabb fonalakhoz), vagy a hajszáltű egészen pici gyöngyökhöz.

Fogó

Mivel több esetben szükség van arra, hogy drótokkal dolgozzunk, ezért szükség lesz fogókra. Elsődlegesen kúpos fogóra, lapos fogóra (szigorúan sima felületére, a recés nem jó) és csípőfogóra.

Gyöngyfűző alátét

A gyöngyfűző alátét olyan, mint egy nagyon vastag, de rövid szőrű plüss. Az a lényege, hogy ha erre rakjuk a gyöngyöket, akkor azok nem gurulnak szanaszét, és így könnyebb fűzni.

Gyöngytároló dobozok

Sok esetben a gyöngyöket zacskókban lehet venni, de ez nem annyira praktikus a hosszú távú tárolásukra. Ezért lehet kapni különböző gyöngytároló dobozokat: műanyag csöveket, többfakkos dobozokat, illetve most legutóbb találkoztam szögletes és viszonylag nagy dobozokkal is.


Kezdés és befejezés

Stopper gyöngy

Amikor elkezdünk egy munkát, de semmi nincs, ami az elsőként felfűzött gyöngyöket rögzítené a szálon, olyankor szoktuk alkalmazni az ún. stopper gyöngyöt. Ez nem tévesztendő össze a fent említett fém stopperrel! Mindössze egy olyan gyöngyöt takar, amin a szálat néhányszor egymás után átfűzzük, így az már nem csúszkál a szálon, és megállítja az ezt követően felfűzött gyöngyöket is.


Miután elkészültünk az ékszerrel, ezt a gyöngyöt lebonthatjuk, és a szál végét eldolgozzuk.


Fonal végének eldolgozása, toldás/1

Erre a célra leggyakrabban a félcsomót szoktam használni, mégpedig úgy, hogy miután végeztünk a fűzéssel, elindulunk visszafelé a gyöngyök között, és néhány gyöngyönként kötünk a gyöngyök között futó szálra egy-egy félcsomót. Ezt néhány (3-5) alkalommal ismételve a szál elég stabilan rögzíthető.


Én a magam részéről nem közvetlenül az utolsó csomó után szoktam elvágni a szálat, hanem még átfűzök néhány gyöngyöt, és csak azután vágom el.

Ez a technika akkor is jól használható, ha elfogy a fonal, és toldani kell. Ekkor egyszerűen a használt szálat a fentieknek megfelelően eldolgozzuk, majd az új szál elejét ugyanilyen módszerrel rögzítjük a folytatás helyéhez közeli gyöngyök között, és így folytatjuk az új szállal a munkát. Én ha nagyon biztosra akarok menni, akkor ezek után még a régi és az új szálvéget is összecsomózom, és a fonal végződéseket befűzöm a környező gyöngyökbe.


Toldás/2

Amennyiben azonban a fenti toldási módszertan valamiért nem használható, és szükség van a régi és az új szál közvetlen toldására (lényegében a két szál összecsomózására), akkor az ún. sebészcsomót szoktam használni.


Ez viszonylag kis duncsot eredményez a szálon, és így szükség esetén átmegy a gyöngyökön mindaddig, amíg a legutóbbi gyöngy és a csomó helye közötti szálrész el nem fogy (tehát amíg a csomó el nem tűnik valahol a gyöngyök között, és már csak az új szál marad). A szálvégeket ekkor is szükség szerint befűzöm a környező gyöngyökbe, hogy ne kelljen a csomóhoz túl közel elvágni.

14 megjegyzés:

Gyöngy-szirom írta...

Nagyon jó összefoglalás. Mindenkinek!!
Köszi, nagyon precíz vagy, mint mindig!!

Sue N. írta...

Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :) Este lefekvéskor még eszembe jutott, hogy a csomókat kifelejtettem, úgyhogy hamarosan azzal is bővítem majd... :)

Kisnyul / Andi írta...

Nagyon alapos összefoglaló, köszönöm minden kezdő fűző nevében. Én még csak a peyote rejtelmeivel ismerkedem, de már kacsintgatok más technikák felé is és ebben nagy segítség a blogod és a bejegyzéseid.

Engem leginkább az eldolgozások, zárások érdekelnének. Pl.csőkapcsok, delfin kapcsok, T kapcsok alkalmazása. Gyűrű alapok használata. nagy örömmel venném ha készítenél majd erről szóló bejegyzéseket is.

Sue N. írta...

Nagyon szépen köszönöm!!! Igyekszem ezeket is mielőbb pótolni! :)

Névtelen írta...

Nagyon jó kis oldal,szerintem nem csak kezdőknek kell elolvasni ezt a részt.Nagyon profi.Gratulálok.

Sue N. írta...

Nagyon szépen köszönöm!!! :)

Böbe Ikotics írta...

Sokadszorra is visszatérek ide olvasgatni, nagyon érthető, világos szakmai
tájékoztató. Gratulálok hozzá és köszönöm a munkád!!

Sue N. írta...

Nagyon szépen köszönöm! :) Nagyon örülök, ha így gondolod! :)

Madtim írta...

Már pár hónapja fűzőgetek, de nekem is voltak itt hasznos infók. Köszi szépen, hogy így összegyüjtötted!

Mithrillion írta...

Nagyon tanulságos és rengeteg mindent helyre rakott a fejemben (bár én nem fűzök...)

Erika írta...

Szuper az oldal, sok hasznos dolgot találtam :-)

Gabi írta...

Nagyon jó ez az oldal,tetszik!

Gabi írta...

Köszönet a kezdők nevében !

Niki írta...

Szia!

Egy kérdésem lenne, 11/0-ás kásához peyote tecnikával milyen fűzőszálat javasolsz?Nekem van bőrvarrócérnám ill. 0,18 és 0,14 mm-es damilom!Valamelyik jó?
Köszi Niki