A Fireline-ról

Külföldi gyöngyös újságokban és más leírásokban szinte alig van olyan cikk, ami ne úgy kezdődne, hogy "vegyünk x hosszúságú, y teherbírású Fireline-t...". Nálunk azonban ez az anyag még korántsem ennyire elterjedt, ámbár lassan már kezd megjelenni néhány gyöngyös boltban is. De mitől lett ennyire "felkapott"?

Eredetileg a Fireline a Berkley által gyártott, kimagasló minőségű horgászzsinór (ún. fonott zsinór). Mivel olyan horgásztechnikához tervezték, ahol rendkívül nagy igénybevételnek van kitéve, ezért vastagságához képest nagyon erős és be van vonva egyfajta felületvédő anyaggal, ráadásul nagyon könnyű bánni vele.

Miután a gyöngyékszerek készítésénél nagyon hasonlóak az elvárások egy jó fonallal szemben, ezért nem meglepő, hogy megjelent a Fireline ékszerkészítéshez való változata. Ez némileg alacsonyabb teherbírású, mint a horgászáshoz használt változatok, de még így is lényegében "eltéphetetlen".

Végeredményben tehát a legfontosabb előnyei:
  • merevebb, mint egy átlagos gyöngyfűző cérna, de lágyabb, mint egy damil (szép tartást ad az elkészült darabnak, de mégis könnyen alakítható, hogy ez pontosan milyen legyen - ellentétben a damillal, ami olykor úgy tűnik, önálló életet él, és a könnyű gyöngyszemek nem nagyon hatnak rá)
  • ha összegubancolódik, könnyen kibogozható, és nyoma sem marad rajta, hogy hol volt korábban összecsomózva (aki fűzött már damilra, az azt hiszem, pontosan tudja, miről beszélek...)
  • anyagának és felületkezelésének köszönhetően jól bírja az élesebb széleket (pl. tört szalma, swarovski)
  • könnyen át lehet fűzni a gyöngyökön (a bevonata miatt elég csúszós a felülete)
  • sokszor át lehet fűzni a gyöngyökön (az átfűzött szálak szépen egymáshoz lapulnak, így sokkal kevesebb helyet foglalnak a gyöngyön belül, mint pl. ugyanannyi, ugyanolyan vastagságú damil szál)
  • nem csúszik ki a tűből (mindvégig könnyen lehet vele dolgozni, amíg néhány centi még van a tű túloldalán, mert ha valahol erősebben kettéhajtjuk, az a hajtás mindaddig erősen benne marad, amíg ujjal/körömmel egyenesre nem húzzuk, ekkor viszont újra tökéletesen egyenes és sima felületű lesz)
  • nagyon könnyen eldolgozható (lényegében ahogy hajtjuk, úgy marad, amíg szándékosan ki nem egyenesítjük, így már egy egyszerűbb csomó is meglepően erős rögzítést tud biztosítani, akkor is, ha a szálvéget utána egészen rövidre vágjuk)

Néhány szót azonban szólnunk kell a hátrányairól is:
  • alapvetően három színben létezik: fehér (chrystal), sötétszürke (smoke), illetve nagyon élénk világoszöld (flame green) (tehát olyan ékszereknél, ahol a mintából adódóan sokszor látszik ki a fűzőszál, megfontolandó, hogy ezek valamelyike megfelel-e, és nem lesz-e zavaró, ha a gyöngyök között látszódni fog)
  • egyike a legdrágább zsinóroknak (egy 46m-es tekercs kb. 3.500 Ft, a 110m-es kb. 4.500-8.000 Ft, a 270 m-es pedig kb. 12.000-17.000 Ft között mozog típustól függően)

Összességében a személyes tapasztalataim alapján azt kell mondjam, hogy nagyon jól használható, és nagyon bőven megéri az árát, úgyhogy bátran tudom ajánlani mindenkinek.

Ahol kapható (Magyarországon belül):
  • Gyöngyélet (ékszerkészítéshez használt változatok széles választékban)
  • Kreatív Ötletház (itt korábban láttam néhány darabot az ékszerkészítéshez használt változatok közül, mikor személyesen jártam az üzletben, de a webshopban most nem találtam meg, ezért érdemes esetleg érdeklődni az üzletben, ha valaki itt szeretne ilyet vásárolni)
  • Maxon Áruház (horgászáshoz használt változatok széles választékban, 46 és 110 m-es kiszerelésben)
  • Haldorado.hu (horgászáshoz használt változatok némelyike, 110 m-es kiszerelésben)
  • Fishnet.hu (horgászáshoz használt változatok némelyike, 110 és 270 m-es kiszerelésben; a zöldet eddig még csak itt láttam)
Megjegyzés: várom azoknak a boltoknak a jelentkezését, ahol ez a termék még kapható!




3 megjegyzés:

Katia írta...

Szia!

A Gyöngypiramisban folyamatosan kapható a 46 méteres kristály (fehér) Fireline, 2900 Ft-ért. Időnként van a smoke (szürke) és hosszabb is, illetve vastagabb verzió.

Sajnos a webshop lecserélése folyamatban van, így ott ez nem látható, de az E-mail címen folytatott "párbeszédes" megrendelés addig is működik.

Tiszi írta...

Már a TisziGyöngyben is kapható.

Névtelen írta...

Szia!
Tűzgyöngyben is kapható��