Gyöngyhorgolás - II. rész - Hamispálcás (egyenes) gyöngyhorgolás mintatervezés

A hamispálcás gyöngyhorgolás (vagy egyenes horgolás) technikájának elsajátítása után jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan tervezhetünk saját mintákat.

Erre a mai napig igazából egy szoftvert találtam, ugyanakkor az eddig minden szempontból nagyon jól használhatónak tűnt, ami a hamispálcás horgolt hurkákat illeti. A szoftver neve DB-BEAD, és az alábbi linken ingyenesen letölthető.


A szoftver használata viszonylag egyszerű, de azért egy rövid leírást talán megér. A program az alábbi kezdő képernyővel indul:


A képernyő egyes elemei az alábbi funkciókkal bírnak:


A minta tervezés elkezdéséhez először be kell állítani a kívánt körfogatot. Ezt a "Pattern" / "Width" menüpontban lehet megtenni. Ez egy nagyon egyszerű kis ablakot nyit meg, ahol annyi a teendő, hogy meg kell adni, hogy egy sor hány gyöngyből álljon. Jelen esetben (a fenti képen) 12 gyöngynyi körfogat lett beállítva.

A rajzolást a bal szélső oszlopban kell elkezdeni, ami az előző pontban jelzett beállítások nyomán mostantól annyi oszlopból áll, ahány gyöngy a hurka körfogata lesz. A használni kívánt színt az ablak tetején lévő palettáról lehet kiválasztani. A rajzolással párhuzamosan a program folyamatosan generálja a korrigált ábrát és a szimulációt, így minden egyes módosítás hatását a kész darabra azonnal lehet látni.

Az alábbi funkciógombokkal pedig körbe lehet forgatni a szimulációt, így teljesen pontos képet kaphatunk arról, hogy hogyan fog kinézni a kész darab.


A rajzolás során az is folyamatosan látható, hogy pontosan milyen sorrendben, milyen színű gyöngyöket kell felfűzni ahhoz, hogy a horgolás során a kívánt minta álljon elő. Amennyiben a horgolást a Gyöngyhorgolás - I. rész - Hamispálcás (egyenes) gyöngyhorgolás c. bejegyzésben leírtak szerint végezzük, a megjelenített listát alulról fölfelé kell kell értelmezni, tehát a lista végén szereplő gyönggyel kell kezdeni, és onna felfelé haladva kell a gyöngyöket felfűzni.

Kiegészítés: Nem hagyott nyugodni, hogy a listát alulról felfelé kell felfűzni, ezért most újra kipróbáltam, és arra jutottam, hogy valójában mindegy, hogy a listát alulról felfelé, van fentről lefelé fűzzük fel. A lényeg csak az, hogy mindig ugyanabban az irányban haladjunk. Ha valaki mégis más eredményre jutna, az kérem, jelezze!

Természetesen egy olyan kis részletből, mint ami a fenti képeket látható, nem igazán lehet átfogó képek kapni arról, hogy a tervezett minta alapján tényleg úgy fog-e kinézni az elkészült darab, ahogy szeretnénk. Sokszor egymás után megrajzolni ugyanezt a részletet pedig eléggé körülményes és időigényes lehet. Erre azonban nincs szükség, miután a program lehetőséget ad arra, hogy egy kiválasztott minta részletet tetszőleges számban és szabadon választott eltolásokkal lemásoljuk, hozzátoldva az eredeti részlethez.

Ez úgy történik, hogy először kijelöljük a másolni kívánt mintarészletet az alábbi ábrán jelölt gombbal (először kell a gombot megnyomni és utána lehet kijelölni a megfelelő területet a bal szélső oszlopban). Ezután a másolás gomb (szintén jelölve az ábrán) aktívvá válik, és a megnyomására feljön egy kis ablak, amiben meg lehet adni, hogy hányszor akarjuk a mintát megismételni, hány gyönggyel akarjuk vízszintes irányban eltolni az egyes ismétléseket egymáshoz képest, és hány sorral akarjuk függőlegesen eltoltni az egyes ismétléseket.


Az alábbi ábrán látható minta ilyen ismétlés beállítással készült, a paraméterek a minta melletti ablakban láthatók (a beállítás jóváhagyását követően az ablak bezárul, a képen csak a szemléltetés miatt lett újra megnyitva).


A képen az is jól látszik, hogy bár a minta maga jóval hosszabb lett, a felfűzendő gyöngysor hossza nem változott. Ennek az az oka, hogy a fűzési listában mindig csak a minta azon szakasza jelenik meg, amit ismételve megkapjuk a teljes mintát pontosan úgy, ahogy rajzoltuk.

Amennyiben a tervezés során más színeket szeretnénk használni, mint ami a palettán szerepel, egy épp nem használt színre duplán kattintva megnyílik egy színkeverő ablak, ahol ki lehet választani a szükséges színt az aktuális helyett. FONTOS! Ha olyan színt szerkesztünk át, ami már fel lett használva a mintában, akkor ez a változás a már megrajzolt mintában is megjelenik!

És végül egy technikai apróság: a program az elkészült mintarajzokat .dbb formátumban menti, amit csak ezzel a szoftverrel lehet megnyitni a későbbiekben. Ha ez nem elég, akkor esetleg úgy áthidalható ez a probléma, ha PrntScrn-t nyomunk, majd képként mentjük a képernyőről készült pillanatfelvételt. Emellett azért is jó tudni, hogy a .dbb kiterjesztésű fájlok ehhez a szoftverhez tartoznak, mert interneten sok ingyenesen elérhető ilyen .dbb fájlt lehet letölteni (pl. http://www.perlenhaekeln.de).

2 megjegyzés:

Kriszty írta...

Köszönöm a segítséget!

Hornyákné Sebestyén Éva írta...

Szia! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a néppel ezt a jó kis programot. Alig várom, hogy kipróbáljam. Majd elújságolom, ha sikerült. - Üdv neked és szép napokat - Sebestyén Éva