Gyöngyhorgolás - IV. rész - Golyó behorgolása 1.

Azoknak, akik a gyöngyhurkák horgolásán túl kipróbálnának valami "extrémebbet", bátran merem ajánlani a golyó horgolást, ami azt jelenti, hogy egy fagolyót körbehorgolunk. Találhattok erre néhány nagyon szép megoldást például az alábbi oldalakon:

http://perlenreich.blogspot.com/
http://maybe-beads.blogspot.com/

Találtam a technikáról néhány leírást is, de magyar nyelvűt nem igazán, emellett van néhány olyan terület is, amit a német nyelvű leírásokban - számomra - túl szűkszavúan érintenek, illetve néhány ponton a tapasztalataim alapján módosítanom kellett a leírásokban foglaltakat. Ezért úgy döntöttem, készítek egy saját összefoglalót a témában.

Először is fontos leszögeznünk, hogy ez a technika talán a legérzékenyebb a használt anyagok és eszközök fajtájára (fonalvastagság, horgolótű méret, stb.), valamint a horgolást végző személy egyéni horgolási technikájára (valószínűleg nincs két ember, aki pontosan ugyanúgy horgolna: ki lazábban, ki szorosabban, stb.). Tehát bármennyire is jó lenne egy univerzális, mindenki számára tökéletes mintát bemutatni, azt kell mondanom, hogy az alábbiak nálam így működnek, de érdemes egy kicsit kísérletezni, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb kombinációt.

Elsőként egy olyan módszert mutatok be, amit eredetileg a Perlenhaekeln.de-n olvastam, majd a saját tapasztalataim alapján módosítottam.

Az ehhez tartozó mintarajz az alábbi:


A rajz ugyanazon logikát követi, mint az egyenes horgoláshoz ajánlott mintatervező, tehát a bal alsó saroktól kezdve kell felfűzni a gyöngyöket, és a jobb felső saroktól kezdve fogjuk lehorgolni őket. A rajzot úgy terveztem, hogy az egymás fölötti gyöngyök valóban egymás tetejére lesznek horgolva - így talán könnyebben tervezhető és követhető menet közben, hogy hol tartunk.

A horgolás során alkalmazott technika a ferde horgolás lesz, erről bővebben itt. Ezt célszerű előbb külön gyakorolni, és csak ha már jól megy, akkor belevágni egy golyó behorgolásába. Emellett a módszer elsajátításához ismerni kell a szaporítás / fogyasztás technikáját is - erről bővebben itt.

A leírásban szereplő konkrét példához az alábbi anyagokat és eszközöket használjuk:
  • 11/0-s japán kásagyöngy
  • 40-es Anchor horgolócérna
  • 1.00-s horgolótű
  • 15 mm átmérőjű fagolyó
  • óriáslyukú tű a felfűzéshez
Fontos különbség az eddigiekhez képest, hogy a sorok és oszlopok mellett be kell vezetnünk a szegmens fogalmát is (ld. a fenti ábrán) - ez teszi lehetővé, hogy a bővítések és szűkítések, vagy akár egy ismétlődő minta egyenletesen legyen elosztva a gömb kerületén.

A módszer tehát az alábbi.

1. sor
Gyöngy nélkül horgolunk 6 láncszemet, majd az utolsó és az első láncszemet egy félpálcával összekötjük.

2. sor
Az első 5 gyöngyöt közelebb húzzuk a tűhöz, elkülönítve a többitől, hogy pontosan lássuk, mely gyöngyöket akarjuk első körben lehorgolni. (Ez a későbbiek során is nagyon hasznos lehet, mert elkerülhető, hogy esetleg több sornyi horgolással később derüljön ki, hogy valahol egy szemet véletlenül átugrottunk / pluszban horgoltunk.) Minden egyes láncszembe ferde horgolással lehorgolunk 1-1 gyöngyöt.

3. sor
Az előző sor minden egyes szemébe 2-2 gyöngyöt horgolunk (összesen 10-et). (A fenti ábrán sárgával kiemelve a bővítésben érintett gyöngyök, illetve piros vonalakkal jeleztem, hogy mely gyöngyök melyik másik gyöngy tetejére jönnek.)

4. sor
Az előző sor következő szemébe 2 gyöngyöt horgolunk, majd az ezután következő szembe 1-et. Ezt ismételjük még négyszer (vagyis összesen 15 gyöngyöt horgolunk le). (A logika a bővítés során mindvégig az lesz, hogy az adott szegmens első szemébe horgoljuk a +1 gyöngyöt, a többi szembe pedig simán 1-1 gyöngyöt.)

5. sor - 8. sor
Az előző sor következő szemébe 2 gyöngyöt horgolunk, majd az adott szegmens többi szemébe 1-et. Ezt ismételjük még négyszer. Ez azt jelenti, hogy az 5. sorban összesen 20, a 6. sorban 25, a 7. sorban 30, a 8. sorban pedig 35 gyöngyöt fogunk lehorgolni.

9. sor - 10. sor
Ebben a két sorban változatlan marad a gömb körfogata, így egyszerűen horgolunk két teljesen átlagos sort: minden szembe 1 gyöngyöt. Soronként ez 35 gyöngyöt jelent.

11. sor
Ebben a sorban kezdjük a visszafogyasztást. (Ekkor a fagolyó még nincs a horgolás belsejében!) A soron következő szemet egyszerűen kihagyjuk, és az adott szegmens többi szemébe változatlanul 1-1 gyöngyöt horgolunk. Ezt ismételjük még négyszer. Összesen ebben a sorban 30 gyöngyöt horgolunk le. (A fogyasztásnak is az lesz végig a logikája, hogy minden szegmens első szemét fogjuk átugrani, a többibe pedig a szokott módon 1-1 gyöngyöt horgolunk.) Fontos, hogy a fogyasztások során igyekezzünk végig a lehető legszorosabban horgolni, máskülönben a minta eléggé szétcsúszhat.

12. sor - 16. sor
Az előző sor soron következő szemét átugorjuk, az adott szegmens többi szemébe pedig változatlanul 1-1 gyöngyöt horgolunk. Ezt ismételjük még négyszer. Ez azt jelenti, hogy a 12. sorban összesen 25, a 13. sorban 20, a 14. sorban 15, a 15. sorban 10, a 16. és egyben utolsó sorban pedig 5 gyöngyöt horgolunk le.
FONTOS! A fagolyót a 12. sor lehorgolását követően rakjuk a horgolt gömbbe, majd a horgolást már úgy folytatjuk tovább, hogy a golyó a horgolás belsejében van. (Ez első olvasásra elég ijesztőnek tűnhet, de aggodalomra nincs ok: tapasztalataim szerint a várttal ellentétben ez egyáltalán nem nehezíti a horgolást, sőt, talán még egy kicsit könnyeb is így.)

Amire még érdemes figyelni, hogy amikor az utolsó sorokat horgoljuk, igyekezzünk a fagolyót olyan helyzetbe igazítani a gömb beljesében, hogy a golyón lévő lyuk egybeessen a horgolt gömb aljával és tetejével.

Ezzel a technikával készült például az alábbi gömb is.


Az alja, ahol a bővítés történik, így néz ki:


A teteje, ahol a fogyasztást végezzük, pedig ilyen lett:


Jól látszik, hogy mivel a bővítés és a fogyasztás ugyanazon gyöngyök fölött történt (tehát lényegében szimmetrikusan), ugyanakkor a mintának alapból van egy enyhe csavarodása (ami viszont mindig ugyanabba az irányba forog), így a gömb alja és teteje más-más rajzolatot mutat. Ez látszik a legelső képen is, ahol a normál esetben "egyenes" világosabb oszlopok egy enyhe S alakzatot rajzolnak ki.

A horgolás során szándékosan sötét gyöngyöket és ekrü színű horgolócérnát használtam, hogy megállapítható legyen, mennyire üt át a cérna a mintán. 

A fenti golyóhoz tartozó mintarajz:


Ez a minta egyébként nagyon praktikus gyakorláshoz is, mivel a világos (vagy egyéb kontrasztos) gyöngyök szépen kirajzolják a szegmenshatárokat és így jó viszonyítási pontot jelentenek a munka során.

Azok számára, akik szeretnének ugyanezzel a technikával készült golyóhoz saját mintát tervezni, íme egy üres tervezősablon:



A sorozat további részében sort kerítek majd más bővítési / fogyasztási sorrenddel rendelkező technikákra is, továbbá igyekszem viszonyítási alapot adni más méretű golyók és 15/0-s gyöngy esetére.

4 megjegyzés:

Gyöngy-szirom írta...

De szuper leírás! köszi!! Ezt ki kellene próbálni, annyira szép tökéletesek ezek a horgolt bogyók.

Sue N. írta...

Nagyon szívesen! :) Jön majd még a folytatás is... ;) Ha bármelyik pontján szükséged lenne még segítségre, csak szólj!

Ami írta...

Köszönöm szépen a leírást! Én anno megvettem a Meskán egy lánytól, azt hiszem, várnom kellett volna vele...

Csepigabi írta...

Nagyon klassz, világos, érthető leírás. Köszönöm, hogy megosztottad velünk.