Gyöngyhorgolás - V. rész - Golyó behorgolása 2.

Ígéretemhez híven elkészítettem a 11/0-s kásával behorgolt 15 mm átmérőjű golyó mintájának két további verzióját. A különbség alapvetően a fogyasztások és bővítések helyében van az első verzióhoz képest. (A lentiek értelmezéséhez mindenképpen szükséges az ebben a témában készült korábbi írás ismerete.)

Horgolt golyó 2. verzió


Ebben az esetben a kezdeti bővítések során mindig az adott szegmens utolsó gyöngyén végezzük el a bővítést, vagyis az adott szegmens utolsó gyöngyére horgolunk két gyöngyöt (a fenti ábrán a piros vonalak a bővítések helyeit jelölik).

A minta második felében, a fogyasztás során ugyanúgy, mint az 1. verzióban, mindig az adott szegmens első gyöngyét ugorjuk át (ezek helyét jelölik a piros X-ek).

Erre a fajta mintára is készítettem egy hasonló színezetű golyót, mint már korábban. Ennek a mintarajza az alábbi:

Az elkészült golyó pedig így néz ki:


Összességében nagyjából olyan lett, amire számítottam: az alján és a tetején sugárirányban egyenesek a világosabb vonalak, az oldalán pedig majdnem teljesen egyenes. Teljesen egyenes csak akkor lehetne, ha a bővítési és fogyasztási szakaszok között nem 3 azonos bőségű sor lenne, hanem csak 1. De erre most külön nem készítettem mintát.

Mindamellett valamiért ennél a technikánál kicsit szögletesebb lett a golyó kabátja. De akit ez nem zavar, és tetszik a fenti rajzolat, azok számára mellékelem a hozzá tartozó üres minta alapot.


Horgolt golyó 3. verzió


Ennél a verziónál a bővítési szakaszban ugyanúgy járunk el, mint az 1. verziónál, vagyis mindig az adott szegmens első gyöngyén végezzük el a bővítést (ahogy a piros vonalak is jelölik).

A fogyasztási szakaszban viszont mindig az adott szegmens utolsó gyöngyét ugorjuk át (míg a korábbi verziókban az első hagytuk ki). Ezeknek a helyét a piros X-ek jelölik.

Ehhez a verzióhoz is elkészítettem a "szokásos" mintájú golyót, aminek a mintarajza az alábbi:


Az elkészült golyó pedig így néz ki:


Őszintén szólva a három verzió közül nekem személy szerint ez a kedvencem. Ha rajtam kívül még másnak is tetszik, akkor az alábbi minta alap segítségével könnyen tervezhet saját mintát bárki.



3 megjegyzés:

Gyöngy-szirom írta...

Hú, ez a 3.verzió nagyon tuti lett!!!

Sue N. írta...

Örülök, hogy tetszik. :)

Unknown írta...

Nagyon tetszik a leírás, köszönöm szépen! Az érdekel még, hogy hogy tudom elkészíteni, a sablont megtervezni egy 6cm átmérőjű gömbre?