Gyöngyhorgolás - III. rész - Rövidpálcás (ferde) gyöngyhorgolás

Megjegyzés: A technikával kapcsolatos alapvető információkat ld. az I. részben. Itt most csak azokra a részletekre térek ki, amik kimondottan a ferde horgoláshoz kapcsolódnak.


A ferde gyöngyhorgolás technikája nem sokban különbözik az egyenes gyöngyhorgolásétól, mindössze abban, hogy hamispálca helyett rövidpálcával horgoljuk le a gyöngyöket.

Ezen a ponton ugyanakkor adódik a kérdés, hogy a rövidpálca horgolás közben pontosan mikor hozzuk le a lehorgolandó gyöngyöt. Erre vonatkozóan két különböző leírást találtam. Röviden összefoglalva ezek a következők:

1. verzió

  • beleszúrunk az előző sor következő szemébe
  • áthúzunk egy hurkot a szemen
  • lehozzuk a soron következő gyöngyöt
  • a gyöngy mögöt ráhajtunk a tűre és áthúzzuk a fonalat mindkét tűn lévő hurkon
2. verzió

  • beleszúrunk az előző sor következő szemébe
  • lehozzuk a soron következő gyöngyöt
  • a gyöngy mögött ráhajtunk a tűre és áthúzunk egy hurkot a szemen
  • ráhajtunk a tűre és áthúzzuk a fonalat mindkét tűn lévő hurkon
Mindkét megoldást kipróbáltam, és az alábbi képeken látható eredményre jutottam. (A fekete-fehér darab változó körfogatú, ezért vannak benne időről időre kisebb lépcsők. Érdekességképpen: a mintáját Antje Grünwald tervezte, és egy szép elkészült példánya látható például itt.)





Bár nem zárható ki, hogy az 1. verzió csak nekem nem állt kézre, mindazonáltal arra jutottam, hogy a 2. verziót követve könnyebben érhetünk el egyenletes, feszes, szép eredményt. Ezért a továbbiakban ezt a verziót ismertetem egy kicsit részletesebben.

Kezdésként ugyanúgy horgoljunk néhány sor rövidpálcát ugyanúgy, mint az egyenes horgolás esetében.

(A mintadarab esetében egy 15 gyöngy körfogatú hurkát készítettem, és 11/0-s kását használtam. Bár ezek a fajta minták 15/0-s gyöngyből mutatnak a legszebben (a fenti képeken szereplő darabok is 15/0-s kásagyöngyből készültek), a leíráshoz készült képeken azok túl picik lettek volna szerintem.)


Mivel viszonylag nehéz nyomon követni, hogy pontosan annyi szem lett-e az alapot jelentő hurka körfogata, ahány gyöngyöt egy sorba horgolni szeretnénk, ezért előfordulhat, hogy néhány szem +/-ban leszünk. De ettől nem kell kétségbe esni, mert az alap ezen a ponton még nagyon könnyen alakítható: ha hiányzik egy-két szem, akkor a kör mentén egyenletesen elosztva bővítsünk egy-egy szemet, annak megfelelően ahány plusz szemre szükség van. A bővítés mindössze annyit jelent, hogy miután az adott szembe horgoltunk egy rövidpálcát, a következő rövidpálcához ugyanabba az előző sorbeli szembe öltünk, majd lehorgoljuk a következő rövidpálcát. Fogyasztáshoz pedig egyszerűen ugorjunk át egy-egy szemet, amíg el nem érjük a kívánt körfogatot.

Következő lépésként tehát szúrjuk bele a tűt az előző sor következő szemébe,


hozzuk le a soron következő gyöngyöt a tű mellé,


a gyöngy mögött hajtsunk rá a tűre,



húzzuk át a fonalat a tűn lévő hurkok közül az elsőn (ekkor ismét két hurok van a tűn),



ekkor ismét hajtsunk rá a tűre,



és húzzuk át a fonalat mindkét hurkon.



A fenti lépéseket ismételgessük addig, amíg le nem horgoljuk az első sort. Már itt is látszik, hogy a lehorgolt gyöngyök kicsit máshogy állnak, mint az egyenes horgolásnál. Ugyan itt is élükön állnak, de nem merőlegesek a gyűrű kerületére, hanem kicsit balra dőlnek, ha felülről nézzük őket.



 Oldalról így néz ki az első sor:
 

A folytatáshoz szúrjuk a tűt az előző sorban elsőként lehorgolt gyöngyhöz tartozó rövidpálca tetejébe, és folytassuk a fenti lépéseket. FONTOS! Mivel ennél a technikánál kicsit nehezebb beazonosítani, hogy melyik is az adott gyöngyhöz tartozó rövidpálca, ezért az alábbi szabályt érdemes követni: az adott gyöngyhöz tartozó rövidpálca teteje mindig kicsit balra esik a gyöngytől. Tehát - ahogy az az alábbi képen is látszik -, az elsőként horgolt gyöngy tetejére történő horgoláskor a tű az első és a második gyöngy közé kell, hogy essen.


Az alábbi képen is látható, hogy az adott szakaszban utolsó rózsaszín gyöngyöt úgy horgoljuk le, hogy a tűt az előző sorban lévő rózsaszín, és a soron következő fehér gyöngy közé eső rövidpálca tetejébe szúrjuk.


A fentieket mindaddig ismételgetjük, amíg el nem értük a kívánt hosszt. Az eldolgozást illetően annyi módosítást javaslok az egyenes horgolásnál leírtakhoz képest,  hogy itt akár közvetlenül az utolsó gyöngy lehorgolását követően elköthetjük a fonalat. Mivel itt a gyöngyök mindvégig úgy állnak, ami a végleges állapotuk, ezért nincs szükség egy plusz, gyöngy nélküli sorra ahhoz, hogy az utolsó sor gyöngyei is irányba álljanak. Illetőleg bármilyen horgolás mintával tovább lehet folytatni gyöngyök nélkül, ha a végzáró elem rádolgozásához az szükséges. Én az alábbi mintadarabon horgoltam még néhány rövidpálca sort a végére.


Ha jól dolgoztunk, akkor a gyöngyök kívülről nézve mindehol kicsit jobbra dőlnek, illetve az elejétől felfelé haladva a minta enyhén balra csavarodik.



5 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!

Nagyon jó az oldalad :) Ez alapján próbáltam ki a rövidpálcás gyöngyhorgolást, és 100%-ig használható a leírás.

Van valami amire nem jövök rá, hiába gondolkozok rajta. Kb az első 11 sor nem csavarodik, aztán a következő 6 sor balra csavarodik, ahogy kell, és utána a többi sor se csavarodik. Semmit se változtattam a technikába, azért se értem.
Ha van ötleted, és tudsz segíteni, akkor nagyon köszönöm!

További jó munkát!
ViktTria

Sue N. írta...

Szia!

Hát... Őszintén szólva ilyennel még nem találkoztam, de küldenél esetleg egy-két képet az elkészült darabról a zssinglar2@gmail.com-ra? (Vizuális típus vagyok... :) ) És akkor megprobalom megfejteni, mi lehet a gond. :)

Ja, és nagyon örülök, ha tetszik az oldal! :)

Üdv.
Zsu

Unknown írta...

Sziasztok! Ennél a technikánál is használhatóak a minták amik a printeresen is vannak? Ugyanúgy kell felfűzni a gyöngyöket?

Unknown írta...

Nagyon jók a leírások!Viszont kérdezni szeretném,hogy 11-es miyuki kásagyöngyből készítenék karkötőt és ahhoz kb.hány méter hosszú gyöngysort fűzzek fel?köszönöm a választ,szép napot!

Sue N. írta...

Üdvözletem! A felfűzendő gyöngysor hosszát mindig az határozza meg, hogy milyen hosszú kész munkadarabot szeretnénk, és hány gyöngy a hurka körfogata. Tehát ha pl. azt szeretnénk, hogy egy 20 cm hosszú karkötő legyen a végeredmény, és a minta szerint 1 sorban mondjuk 8 gyöngyöt horgolunk, akkor egy összességében 20 x 8 = 160 cm-es gyöngysort kell felfűzni. Szép napot! Zsuzsa