Peyote - II. rész - Páratlan peyote

A páratlan peyote alapvetően csak annyiban különbözik a páros peyote-tól, hogy ezt páratlan számú gyöngy felfűzésével kezdjük. Ez azonban a későbbiekben kellően megbonyolítja a sor végi fordulást, másrészről viszont szimmetrikus minta lévén lehetőséget ad a szimmetrikus bővítésre és fogyasztásra - ez utóbbi miatt pedig előszeretettel alkalmazzuk olyan mintáknál, ahol ez fontos (pl. ha egy szalag végét szeretnék fokozatosan elvékonyítani).

Először nézzük tehát az alap technikát. Ugyanúgy, mint a páros peyote-nál, itt is rögzítünk egy stopper gyöngyöt a szálra, majd felfűzünk egy páratlan számú gyöngysort.


A következő sort ugyanúgy kezdjük fűzni, mint páros peyote esetén. Viszont figyelni kell arra, hogy a sorban az utolsó gyöngyöt még ne fűzzük fel. Egyszerűen menjünk tovább a korábbi sorokon.


Visszafordulva fűzzük fel a hiányzó gyöngyöt, majd a korábban felfűzött gyöngyökön nagyjából 8-as alakban átfűzve "álljunk irányba".



A fenti lépéseket ismételgetve fűzzünk olyan hosszú szalagot, amilyenre szükségünk van.


Alternatív fordulási technikák:

A fentieken túl van két alternatív fordulási technika, amit még gyakran használnak gyöngyös körökben. (Erre LRJudit hívta fel a figyelmem az index.hu gyöngyfűzés fórumán, amit itt is köszönök!)

Az egyik egyfajta square stitch - peyote kombináció, és az alábbiak szerint néz ki:


A másik (ez az, amit Judit is ajánlott) úgy működik, hogy a sort simán végigfűzzük, majd az előző sorban a munka oldalán futó szál alá hurkoljuk a szálat, ez rögzíti fixen, és simán indulhatunk visszafelé a gyöngyökön. Ez egyedül az első sornál problémás kicsit, mivel ott még nincsenek korábbi sorok, amikhez a szálat rögzíthetnénk. Ebben az esetben egyszerűen össze kell csomózni az aktív szálat a munka elején ráhagyott szálvéggel. Ez kellőképpen rögzíteni fogja a forduláshoz, a későbbi soroknál pedig mehet a fordulás a korábban leírtak szerint.

Rajzos változatban tehát az első sor így néz ki:


A további sorok pedig így:


Nincs semmiféle megkötés, hogy mikor melyik fordulási technikát kellene használni, így azt tudom javasolni, hogy mindenki próbálja ki mindegyiket, és használja azt, ami számára a legszimpatikusabb.

Fogyasztás (egyik oldalon):

Az előző sorokban felfűzött gyöngyöket felhasználva forduljunk meg a fűzés irányát tekintve, majd a következő sor első gyöngyét hagyjuk ki, lépjünk fel a következő gyöngyön és folytassuk onnan a fűzést.


Majd végezzük el a fordulást a megszokott módon,


és folytassuk a fűzést az immáron keskenyebb szalaggal.


Fogyasztás (szimmetrikusan):

Miután az egyik oldalon elvégeztük a fogyasztást az alábbiak szerint (ugyanúgy, mint az előzőekben),


a másik oldalon is forduljunk meg, ugyanúgy, mint korábban. A lenti ábrán ezen az oldalon egy kicsit másképp fordultam meg, mint korábban a bal oldalon. Természetesen ez nem előírás, mindkét oldalon alkalmazhatjuk akár ezt, akár a bal oldalon használt fordulási technikát. Sőt, bármilyen más fordulási technikát is lehet alkalmazni, erre vonatkozóan nincsenek szigorú szabályok, a lényeg, hogy megfelelő irányba álljunk ahhoz, hogy a munkát megfelelően folytatni tudjuk.


Bővítés (egyik oldalon):

Mivel ezen az oldalon a minta lényegében ugyanolyan, mint a páros peyote esetében, ezért a bővítést is ugyanúgy végezhetjük. A változatosság kedvéért azért az alábbiakban mutatok egy kicsit másabb bővítési módszert (ez a páros peyote esetén is ugyanúgy alkalmazható, ha valakinek ez a megoldás szimpatikusabb). Bővebb magyarázatot az egyes lépésekhez nem fűznék, a képek szerintem magukért beszélnek.




Innen ugyanúgy folytatjuk, mint az alap minta esetében.

Bővítés (szimmetrikus):

Ha mindkét oldalon szeretnénk bővíteni, ráadásul szimmetrikusan (vagyis ugyanabban a magasságban), akkor a kiinduló helyzet ugyanaz, ahol az előbb befejeztük,



Viszont innen nem a szokványos módon megfordulva folytatjuk, hanem itt is elkezdjük a bővítést. Ahhoz, hogy a bővítés a két oldalon szimmetrikus legyen, az egyes oldalakon a bővítés kiindulási pontja ugyanannak a sornak a két végén lévő gyöngy kell, hogy legyen. Ezeket a gyöngyöket az alábbi ábrán rózsaszínnel jelöltem. A jobb oldali rózsaszín gyöngyből kiindulva fogjuk a bővítést elvégezni.



Itt abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a bővítés egyúttal megoldja a sor végi fordulást is, így azzal már nem kell bajlódnunk. 




3 megjegyzés:

Gyöngy-szirom írta...

Hú de jó összefoglalás! Kösziiiii!!!

Sue N. írta...

Nagyon szívesen! :)

Névtelen írta...

Hogy én mennyi mindent tanultam Tőled! A legérthetőbben magyarázod meg mindazt, ami elsőre nagyon bonyolultnak tűnik. Köszönöm!