Peyote - IV. rész - Áttört mintájú peyote készítése

Peyote szalagok esetében van egy elég általánosan elterjedt technika, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni, ha szeretnénk kicsit különlegesebbé tenni a művünket. Ez pedig nem más, mint egyfajta áttört minta készítése (ennek igazából nincs rendes neve, ezért ezt találtam ki rá; a lyukacsos peyote olyan snassz lett volna, a peyote csipkét pedig enyhén túlzásnak éreztem, mert azért lássuk be, ez nem egy igazán légies minta :) ).

Az áttört mintájú peyote készítésének lényege, hogy néhány gyöngyöt kihagyunk a mintából, és ezeknek a helyét "körbefűzzük". Ezáltal nagyjából rombusz alakú lyukakat tudunk csinálni a peyote szalagunk kellős közepén, amit akár díszíthetünk is.

Először nézzük a sima áttört mintát, díszítés nélkül.

A minta készítését úgy kezdjük, hogy az aktuális sorban egy gyöngyöt kihagyunk, helyette az előző sorok gyöngyein fűzünk át, hogy a hiányzó gyöngy túloldalán tovább tudjuk folytatni a mintát.


A következő sorban ezt a hézagot tovább szélesítjük azáltal, hogy itt már két gyöngyöt fogunk kihagyni (no meg persze azt, amit már az előző sorban átugrottunk).


Mivel most ebben a példában három gyöngy széles hézagot szeretnénk készíteni, azért a következő sorban már elkezdjük visszapótolni a hiányzó gyöngyöket.


A középen egymás után felfűzött 5 gyöngy úgy áll össze, hogy a két szélső az simán ebben a sorban szerepelne, csak a korábban kihagyott gyöngyök miatt nincs mihez rögzíteni, a középső három pedig visszapótolja azokat, amiket korábban kihagytunk. Mint azt a későbbiekben látni fogjuk, ezek - csakúgy, mint a kihagyások esetében - nem egy sorban fognak szerepelni, de visszapótolni csak egyszerre tudjuk őket a minta sajátosságai miatt.

Ennél a lépésnél nem érdemes túlságosan feszesre húzni a szálat, mert a visszapótolt gyöngyöknek majd el kell egy kicsit csúszniuk egymáshoz képest, és ha a szál nagyon feszes, akkor túlságosan egyenesre fogja húzni őket a későbbiekben, és nem fogják kiadni azt a szép V alakot, amit a minta alsó része.

A következő sorban alapvetően egy normál peyote sort fűzünk, csak mivel a középső gyöngyöket korábban már felvettük, ezért a minta középső részén nincs szükség új gyöngyökre. Egyelőre itt középen a gyöngyöket még nincs, ami alátámassza, és egyelőre még felfelé se húzza semmi, ezért most még egy sorban vannak.


Ismét egy átlagos peyote sor, viszont itt már a korábban visszapótolt 5 gyöngy közül a szélsőkre már fogunk fűzni újabbakat, már csak a középső 3 az, amit hagyunk úgy, ahogy vannak. Az ábrán az is látható, hogy a középső 3 gyöngy ebben a lépésben már egy fél gyöngynyit feljebb csúszott.


Végül az újabb sornál a középső gyöngy is a helyére kerül. Innentől már ugyanúgy folytathatjuk, mint egy sima peyote szalagot.


Lényegében ennyi az áttört mintájú peyote készítése.

Most pedig nézzük a díszített változatot. Mert ha már egyszer készítettünk egy ilyen formás lyukat a peyote szalagunk közepébe, akkor sokak szerint adja magát, hogy ezt felhasználjuk valamilyen további hangsúlyozásra.

Először is meg kell határoznunk, hogy mi az, ami befér a kihagyott gyöngyök helyére. A fenti példánál maradva egy két gyöngy magas és három gyöngy széles helyet használhatunk fel erre a célra. Nagyjából méretarányos rajzokat használva megvizsgáltam, hogy mit tudunk kezdeni 15/0-s és 11/0-s kásával, valamint 3mm-es és 4mm-es swarovski bicone gyöngyökkel. A rajzlap szintjén az alábbiakra jutottam.

(Az első verzió 1x15/0 - 1x11/0 - 1x15/0; a második verzió 1x3mm bicone - 1x15/0; a harmadik a 4mm-es bicone.)

Mivel ezek közül az első tűnt a leghasználhatóbb konstrukciónak, ezért azt a gyakorlatban is kipróbáltam, és szépen kényelmesen befér kihagyott gyöngyök helyére.

Az első lépés tehát ebben az esetben is ugyanaz, mint a díszítés nélküli megoldásnál:


A következő lépés azonban már egy kicsit más: igaz ugyan, hogy itt is kihagyunk gyöngyöket, de helyettük felfűzzük a díszítő elemeket.


Ennek egyébként az az előnye is megvan, hogy a környező gyöngyökön nem kell olyan sokszor átfűzni a kihagyások miatt, és így kisebb az esélye, hogy egy gyöngy megfeszül és elpattan.

A következő sornál is hasonlóan járunk el: mikor a minta közepéhez érünk, átfűzünk a díszítő elemeken és úgy folytatjuk a peyote mintával.


Következő lépésként pedig visszapótoljuk a 3 középső gyöngyöt, amit korábban átugrottunk.

Innentől pedig ugyanúgy járunk el, mint a díszítés nélküli változatnál:



Még egy megjegyzés az ilyen áttört mintájú peyote szalagok díszítéséhez: véleményem szerint (és mivel sokan használják, valószínűleg mások szerint is) nagyon szépen kiemeli a mintát, ha a környező gyöngyöket valamilyen más, kontrasztos színnel fűzzük (a változatosság kedvéért az én esetemben ez most a sötétebb kék lesz, de nyilván ennél színesebb megoldások szoktak születni :) ).







Nincsenek megjegyzések: