Kásagyöngyök

Rendszeresen visszatérő kérdés - különösen azok körében, akik még most ismerkednek a gyöngyfűzéssel -, hogy milyen gyöngyöt érdemes venni. Ezt a helyzetet ráadsául a gyöngyök számozási nevezéktana se könnyíti meg. 

Nagyjából összegyűjtöttem a különböző kásagyöngy fajtákat és méreteket.

A kásagyöngyök közül a legolcsóbb, ugyanakkor a legkevésbé egységes méretű és alakú a kínai gyártmányú kásagyöngy. Ennek nincs igazi számozása, nagyjából van belőle kisebb és nagyobb. Alakját és méretét terkintve elég széles skálán mozognak az egyes darabok. Jellemzően a kínai kása így néz ki:


A fenti mintáknál, és minden későbbi minta képen is egy-egy 5cm-es szakaszt fűztem fel az egyes gyöngytípusokból, és mindegyik mellé odaírtam, hogy egy ilyen 5cm-es szakasz jelen esetben hány gyöngyöt tartalmaz.

Kínai kásából akár 50g-ot is lehet kapni 200 Ft-ért. Mindazonáltal a felhasználhatósága a fenti egyenetlenségek miatt eléggé korlátozott: leginkább olyan ékszerekhez használható, mint amilyenek a soksoros nyakláncok, illetve ahol kifejezetten a gyöngyök egyenetlensége által akarunk textúrát adni az ékszernek (pl. ilyen célra gyöngyszövés esetén nagyon jól használható a kínai kásagyöngy).

Árban és minőségben is az erős középkategóriát a cseh kásagyöngyök jelentik. Mind méret-, mind színválasztékban elég széles a skála (kivéve talán a 11/0-nál kisebb méreteket - azokból inkább csak néhány szín lelhető fel a magyarországi kínálatban), árban bőven a megfizethető kategóriába tartoznak, méret és forma tekintetében pedig sokkal egységesebbek, mint a kínai kása. Az elkészített minták így néznek ki:


Árban is nagyon széles skálán mozognak ezek a gyöngyök, jellemzően felületkiképezéstől (színtől, különleges hatásoktól) függően kb. 300 és 1300 Ft közé esik belőle 25g.

Mivel a cseh kásagyöngyök szinte teljesen egységes méretűek és alakúak, ezért nagyon széles körben alkalmazhatók.

Végül elérkeztünk a sokak által a legjobb minőségű kásagyöngynek tartott japán kásáig. Kétségkívül ezek a kásagyöngyök is szinte teljesen azonos méretűek és alakúak egy típuson belül, bár kisebb eltérések azért itt is megfigyelhetők. A színválasztékuk rendkívül széles (15/0-s méretben is), ugyanakkor árban is kétségkívül ezek a legdrágábbak: kb. 150 és 800 Ft között kaphatunk belőle 5g-ot.


Mindazonáltal a cseh kásához viszonyítva a különbséget inkább a gyöngyök alakja jelentheti: a japán kásagyöngyök némileg hosszabbak és kevésbé tojásdad alakúak, mint a cseh kásák, ezért kicsit másabb lesz az elkészült ékszer textúrája. Illetve kisebb méretbeli különbség is tapasztalható a két gyártmány között, különösen a 11/0-s és 12/0-s méretnél. De ezen a ponton már teljes mértékben egyéni ízlés dolga, hogy kinek melyik tetszik jobban. A cseh és japán kásagyöngyök egyformán jól használhatók a bonyolultabb, egységes méretű és alakú gyöngyöket igénylő mintákhoz is.

Összehasonlítva a nagyjából azonos méretű, különböző gyártmányú gyöngyöket az alábbiakat tapasztalhatjuk:


Összességében azt hiszem, továbbra is leginkább az adott gyöngytípusok elérhetősége, illetve a pénztárcánk fogja megszabni, hogy milyen kásagyöngyöt veszünk, no meg persze a kiválasztott minta. Lesz, amihez a kínia kása lesz a tökéletes, máshoz a cseh vagy a japán. A fentiekkel mindössze egy kis útbaigazítással szerettem volna szolgálni azok számára, akik most küzdenek azzal, hogy milyen kásagyöngyök vannak, mi lehet a különbség, milyet érdemes venni. (Különösen annak megelőzésére, amibe én is beleestem anno: mikor még nem tudtam, hogy pontosan mire kell figyelni, megörültem és bevásároltam a sok szép színes, olcsó gyöngyből, csak azt nem vettem számításba, hogy amiket én fűzni szeretnék, arra ezek pont nem alkalmasak. És hát van az a gyöngymennyiség, amit már nagyon nehéz "maradék"-ként elhasználni - az én esetemben ez szinte kilókban mérhető... :) )


Megjegyzés: az ár információkat saját tapasztalatból merítettem, nyilván könnyedén lehetnek olyan boltok, ahol ugyanezeket a gyöngyöket bőven a fenti tartományon kívül (lefelé, felfelé egyaránt) kaphatjuk meg. De azért nagyságrendi viszonyítási alapnak talán ezek az adatok is megfelelhetnek.





3 megjegyzés:

Tamás írta...

Kedves Blogger, próbáld meg a 11/0-ás japán kását a 10/0 cseh kásával összehasonlítani, akkor fogod nagyjából megkapni a két gyártmány között az átjárhatóságot. Ennek tudhatóbe az is, hogy 11/0-ás cseh kásából kisebb a kínálat, míg 10/0-ás cseh kásából -lelőhelytől függően - nagyobb.

A fentiek miatt nem így érdemes összehasonlítani a gyöngyöket, hanem a miliméterbe átszámolt méret alapján. Ennek megfelelően a 15/0-ás japán kásához a 13/0-ás cseh kása áll a legközelebb.

Tamás írta...

Ja és gratulálok a bloghoz, ez a leírás is általában helytálló és informatív, a blog egésze pedig nagyon jó!

Sue N. írta...

Köszönöm szépen az infókat és az elismerést is!!!
Zsuzsi