Peyote - I. rész - Páros peyote

Mivel a gyöngyhorgolást lassan azt hiszem, sikerült eléggé kimerítően megtárgyalni (persze azért lehet, hogy egy-két bejegyzés erejéig még vissza fogok térni erre :) ), ezért úgy döntöttem, választok egy következő technikát, ami végül is a peyote lett.

Egy kis érdekesség, hogy miért is peyote a peyote: van egy kaktusz, aminek ez a neve, és ami részét képezi az amerikai őslakosok egyik vallási irányzatának. Ezt a kaktuszt egy vallási rituálé keretében meg szokták enni (enyhe hallucinogén). Ehhez a rituáléhoz használnak mindenféle tárgyakat, mint például legyezőket, pipákat, stb. Na és itt jön a lényeg: ezeket a tárgyakat egy meghatározott technikával be szokták vonni gyönggyel. Eredetileg ez volt a peyote öltés. Amit mi most ezen a néven ismerünk, az ennek az eredeti öltésfajtának egy módosított változata, de az alapelv nagyjából ugyanaz (erről az eredeti peyote öltésről is fogok majd írni egy későbbi bejegyzésben, de most maradjunk az általánosan elterjedt változatnál).

A peyote öltésnek három alapvető típusa van:
  • páros peyote (páros számú gyöngy van az első sorban)
  • páratlan peyote (páratlan számú gyöngy van az első sorban)
  • peyote hurka (a fűzést körben végezzük, gyakran valamilyen kör keresztmetszetű tárgyat vonunk be vele)
Kezdésnek nézzük ezek közül a legegyszerűbbet, a páros peyote-ot. Az alapöltés a következőképpen néz ki.

Először is egy 15/0-s kásagyöngyből készítsünk egy ún. stopper gyöngyöt, hogy a későbbekben felfűzött gyöngyök ne csúszkáljanak össze-vissza a szálon. Ez mindössze annyit jelent, hogy 2-3 alkalommal fűzzünk át ezen a 15/0-s kásagyöngyön. Ez elég stabilan egy ponton rögzíteni fogja a szálon (persze itt érdemes jó előre átgondolni, hogy pontosan hol szeretnék, hogy ez az egy pont legyen). 

Ezt követően felfűzünk annyi gyöngyöt, amilyen széles szalagot készíteni szeretnénk. Ami nagyon fontos, hogy a felfűzött gyöngyök száma páros szám legyen!

Megjegyzés: ehhez a fajta technikához legtöbbször Miyuki Delica vagy Toho Treasure gyöngyöt szoktunk használni (ezekkel a legkönnyebb peyote-ot fűzni), de cseh vagy japán kásagyöngyök is jól használhatók erre a célra, csak mivel ez utóbbiak felülete gömbölydedebb, ezért kevésbé "pattannak be a helyükre" az egyes gyöngyök (ugyanakkor a végeredmény is kevésbé lesz merev, mint a hengeres gyöngyök esetében).


Ezt követően minden második gyöngy fölé fűzűnk egy újabbat.


A következő sorban pedig azok fölé a gyöngyök fölé fűzünk újabbakat, amiket az előző sornál átugrottunk.


Ezt ismételgetjük mindaddig, amíg el nem érjük a kívánt hosszúságot.

Hogyha változtatni szeretnénk a szalag szélességét, akkor ezt az alábbi módokon tehethük meg.

Fogyasztás:

Az előző sorokat felhasználva megfordulunk azért, hogy megfelelő irányban tudjunk fűzni anélkül, hogy a sor elején lévő gyöngy tetejére egy újabbat fűznénk (ez fogja kiadni a fogyasztást), és így ebben a sorban csak a második "alacsonyabban lévő" gyöngy tetejére fogunk először újabbat fűzni.

A továbbiakban a szokásos módon folytatjuk ezzel a keskenyebb szalaggal.



Bővítés:

Ez egy kicsit már trükkösebb. Itt a szükséges plusz gyöngyöket egy kör késéssel, ráadásul két lépcsőben fogjuk hozzáadni az eddigi szalagunkhoz.

Először is az alábbi ábrán sötétebb színnel jelölt három új gyöngyöt adjuk hozzá a mintához. Ezen a ponton, mikor feszesre húzzuk őket, még nem feltétlenül fognak ilyen szép lépcsősen elrendeződni (különösen az elsőként felfűzött, egyedüli gyöngy, de a párban lévő gyöngyök is még elforoghatnak, ilyesmi), de aggodalomra semmi ok - ahogy folytatjuk a bővítés lépéseit, ezek is szépen a helyükre fognak kerülni.


Ebben a lépésben hozzáadjuk a még hiányzó egy darab gyöngyöt, az alábbi ábrán jelölteknek megfelelően. Ez az előző körben hozzáadott plusz gyöngyöket is szépen a helyükre fogja tolni.


Majd úgy folytatjuk tovább, az immáron megnövelt szélességgel, ahogy szoktuk.





2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Igazán remek ez az oldal, már sokat tanultam innen. Azonban volna egy kérdésem, nekem nem egyértelmű, hogy ha egy karkötőt szeretnék fűzni, benne két betűvel, akkor honnan kezdjem el a betűket?Hogyan számoljam ki pontosan hol lesz a közepe?
Előre is köszönöm a segítséget!

Sue N. írta...

Szia!

Örülök, hogy tetszik az oldalam, és bocsánat, amiért csak most válaszolok.

A páros peyote-nak az a legnagyobb hátulütője, hogy a közepe (legalábbis széltében) két gyöngyből áll. Gondolom a két betűnek széltében és hosszában is középen kellene lennie.

Széltében akkor tudod pont középen elhelyezni a betűket, ha a betűk magassága/szélessége (attól függ, merre állnak a betűk) páros számú gyöngyből áll össze. Ekkor a peyote szalag és a betűk középvonala is 2-2 gyöngyből áll, ezeket kell egymáshoz igazítanod.

A hosszában középre igazítás már kicsit izgalmasabb. Alapvetően úgy kezdeném, hogy készítek egy kb. 10 soros mintadarabot, hogy ki tudjam számolni, összességében hány sor hosszú kell, hogy legyen a kész szalag. Mivel gondolom a betűknek megvan a mintája, a mintadarab alapján az is kiderül, hogy a betűk a teljes hosszból hány sort fognak elfoglalni. Innen már nincs más hátra, mint a maradék sorokat két részre osztani.

Ha már majdnem kész a szalag, de úgy tűnik, a betűk hosszában mégsem kerültek teljesen középre, akkor még mindig lehet korrigálni, csak egyszerűen a szalag elejéhez vagy hozzá kell fűzni még pár sort, vagy le kell bontani belőle párat. Ilyen szempontból a peyote hálás minta, mert bármikor hozzá lehet még fűzni az elejéhez feltűnés nélkül.

Üdv.
Zsuzsa